Folksvagen stiže po partnere u Srpsku

Marijana Miljić
Folksvagen stiže po partnere u Srpsku

Banjaluka - Jedna od najvećih svjetskih kompanija u auto-industriji "Folksvagen" krenuo je u potragu za partnerima u BiH, a u prvom krugu iz Srpske se izdvojilo devet firmi koje bi mogle izrađivati dijelove za automobile ovog njemačkog proizvođača.

U uži krug potencijalnih partnera "Folksvagena" ušla su banjalučka preduzeća "Kosmos", "Novi Jelšingrad", "Vis" i "Elas", "S.E.P" i "Orao" iz Bijeljine, "Sim tehnik" iz Kotor Varoša, "T.P.E" iz Laktaša i "Mreža netvork" iz Dervente.

Direktor Sektora granskih udruženja pri Privrednoj komori RS Pero Ćorić potvrdio je da je "Folksvagen" zainteresovan za saradnju sa domaćim preduzećima.

- Evropski lider u proizvodnji automobila i jedan od tri najveća proizvođača u svijetu nastoji da na ovim prostorima pronađe kvalitetne kooperante. Oni moraju zadovoljiti visoke zahtjeve, koje "Folksvagen" postavlja pred proizvođače auto-dijelova. Privredna komora RS je do sada odredila devet preduzeća koja bi svojim kapacitetom i iskustvima mogla da sarađuju sa "Folksvagenom" - kazao je Ćorić.

Naglasio je da su predstavnici Privredne komore RS sa predstavnikom Vlade FBiH, koji ima jake veze u "Folksvagenu", obišli preduzeća u RS koja imaju kapacitete za proizvodnju auto-dijelova.

- Mi smo preduzećima iz RS prezentovali zahtjeve "Folksvagena" i definisali šta bi trebalo da rade za tu njemačku kompaniju. U Njemačkoj je već održan sastanak na kojem su predstavljeni profili kompanija iz BiH. Očekujemo da predstavnici "Folksvagena" uskoro dođu u RS i FBiH i obiđu sve firme koje bi mogle da postanu njihovi potencijalni partneri. Oni će iznijeti svoje viđenje o svakoj firmi pojedinačno i dati instrukcije šta bi trebalo da urade da bi mogle da postanu njihovi dobavljači - kazao je Ćorić.

Posao sa "Folksavgenom" bio bi izuzetno značajan za domaće proizvođače, jer njemačka kompanija uglavnom traži dugoročne partnere.

- Poslovi sa "Folksvagenom" nisu od danas do sutra, već se radi o dugoročnom partnerstvu. U RS imamo firme koje su zapale za oko liderima u auto-industriji i može se očekivati da će neke od njih početi da proizvode dijelove za "Folksvagen" - rekao je Ćorić.

Direktor "Sim tehnika" iz Kotor Varoša Mišo Bijelić rekao je da već rade za auto-industriju putem partnera iz inostranstva.

- Mi smo veoma konkurentni na tržištu i vjerujem da bi mogli da dobijemo šansu da proizvodimo i za jednog od lidera u globalnoj proizvodnji automobila. Vjerujem da ćemo bez problema udovoljiti strogim zahtjevima "Folksvagena", jer imamo modernu tehnologiju, vrhunske reference i dobar kadar - rekao je Bijelić.

Vršilac dužnosti direktora "Kosmosa" iz Banjaluke Dušan Vještica rekao je da već duže vrijeme izrađuju transportne sisteme za auto-industriju.

- Imamo iskustvo u tom segmentu poslovanja. Partnerski odnos sa "Folksvagenom" i proizvodnja dijelova za njih bi nam mnogo značilo kao i za kompletnu metalsku industriju RS - istakao je Vještica i dodao da vjeruju da mogu ispuniti zahtjeve "Folksvagena".

Iskustvo

U Privrednoj komori RS kažu da neka od preduzeća iz Srpske koja su zainteresovana za saradnju sa "Folksvagenom" već putem posrednika iz inostranstva proizvode dijelove za auto-industriju.

- Sve ove firme spremne su da proizvodnju prilagode konkretnim zahtjevima kupca i to im je jak adut u budućim pregovorima - naveli su u Privrednoj komori RS.

Lista potencijalnih partnera "Folksvagena" iz RS

"Kosmos" Banjaluka

"Novi Jelšingrad" Banjaluka

"Vis" Banjaluka

"Elas" Banjaluka

"S.E.P" Bijeljina

"Orao" Bijeljina

"Sim tehnik" Kotor Varoš

"T.P.E" Laktaši

"Mreža netvork" Derventa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Cijena nafte u porastu
Cijena nafte u porastu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana