Иванов поново одбија да потпише споразум са Грчком

Агенције
Иванов поново одбија да потпише споразум са Грчком
Иванов поново одбија да потпише споразум са Грчком

Предсједник Македоније Ђорђе Иванов поново неће потписати декрет о потврђивању Закона о ратификацији споразума Атине и Скопља.

Из кабинета Иванова је саопштено да је став Иванова непромијењен, да се он противи споразуму јер је на штету македонског националног идентитета и интереса Македоније, као и да неће подлећи притисцима, уцјенама и пријетњама.

“Предсједник Иванов је снажно одбацио тврдње које је у интервјуу грчкој тв ЕРТ изнио премијер Зоран Заев, да ће и шеф македонске државе подржати споразум са Грчком. Заев наставља да лаже и манипулише не само грађане Македоније, већ и грчку и међународну јавност. ЕУ и НАТО не би требало да буде злоупотребљена за прихватање штетног уговора са несагледивим посљедицама за македонску државу и македонски народ “, саопштио је Кабинет Иванова, пренијела је Телма тв.

Премијер Заев јуче је изразио увјерење да ће референдум бити о споразуму са Грчком бити успјешан, те да ће га подржати и опозиција и предсједник Иванов.

Из владајуће СДСМ саопштили су да, ако Иванов поступи супротно ради против интереса државе и најављују да неће дозволити било какву деструктивну политику која ће да блокира будућност Македоније.

Према македонском Уставу, наводи се, да је Иванов дужан да потпише декрет, а уколико то не учини, предсједник Собрања Таљат Џафери каже да се разматра неколико опција.

Једна је ратификација Споразума и Закона о језицима у пакету који ће бити послати Службеном листу само са његовим потписом.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана