ФТ: Мислите ли да ће се Албанци ујединити око креирање Велике Албаније?

Агенције
ФТ: Мислите ли да ће се Албанци ујединити око креирање Велике Албаније?

Ново питање које се покреће на Балкану након потписивања Преспанског споразума је да ли ће се Албанци ујединити око идеје креирање Велике Албаније, наводи се у данашњој анализи Фајненшел тајмса, коју преноси портал Плусинфо.

“Да ли ће етнички Албанци бити задовољни да остану подељени у три државе - Албанија, Северна Македонија и самопроглашено Косово, или ће дио или сви они покушати да се уједине у велику Албанију”, анализира Фајненшел Тајмс.

ФТ наводи да Споразум из Преспе представља највеће дипломатско достигнуће на Западном Балкану након Дејтонског споразума којим је окончан рат у Босни и Херцеговини.

А када је ријеч о идеји о Велике Албаније, ФТ сматра да то доноси ризик за ново насиље у региону и зато поручује да албански политичари у све три заједнице треба да буду уздржани, док политичари у ЕУ и на Балкану морају да убиједе Албанце да су њихова права у фокусу.

“Преспански споразум покреће наду за напредак у рјешавану других регионалних изазова, посебно спора између Београда и Приштине, као и уставног ћорсокака у Босни и Херцеговини”, истиче се у анализи ФТ.

Преспански споразум, према Фајненшл тајмсу, ће бити оцијењен и на основу тога да ли ће одстранити сумње о дугорочној стабилности Сјеверне Македоније, а да би се то догодило, како се наводи у тексту, потребна су три корака.

“Најприје ЕУ мора да отвори своја врата за Сјеверну Македонију и Албанију, јер ће улаз Албаније у ЕУ зауздати националисте у Албанији и на КиМ у покушајима да искористе етничке Албанце у Северној Македонији за своје циљеве”, истиче се у анализи.

Друго, а имајући у виду да ће се у Грчкој вратити на власт нова демократија која је критична према Споразуму из Преспе, било би добро, наводи се у анализи, да лидер ове странке Киријакос Мицотакис прихвати овај споразум и помогне.

Сјеверној Македонији на путу ка ЕУ и НАТО, што је, оцјењује се, сигурно у грчком националном интересу.

“Такође, вријеме је да се десничари у Северној Македонији опросте с македонским шовинизмом, јер њихов агресивни национализам је нанио велику штету репутацији ове младе државе током владавине Николе Груевског”, напомиње се у анализи Фајненшл Тајмса, те се додаје да ова држава сада мора да негује инклузивни грађански патриотизам.

Осим Преспанског споразума, закључак је, статус Албанаца у Северној Македонији у многоме ће детерминисати и одрживост ове државе на Балкану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана