Lomljenje božićne česnice u banjalučkom naselju Starčevica: Zlatnik pripao Nikoli Vojvodiću

J. P.
Lomljenje božićne česnice u banjalučkom naselju Starčevica: Zlatnik pripao Nikoli Vojvodiću

Banjaluka - Nisam se nadao da ću ja biti taj kome će pripasti zlatnik iz česnice. Srećan sam zbog toga i čuvaću ovaj zlatnik, koji će mi, nadam se, donijeti još više sreće.

Ovo je poručio četrnaestogodišnji Nikola Vojvodić, koji je na Božić u hramu Svete Petke u banjalučkom naselju Starčevica, sa još dvadesetak djece lomio božićnu česnicu.

- Prvi put sam lomio česnicu u hramu Svete Petke i presrećan sam što sam pronašao zlatnik. Uvijek se radujem ovom velikom prazniku i proslavljam ga sa porodicom uz česnicu, badnjak i pečenicu - rekao je Vojvodić.

Božićna liturgija, u novoizgrađenom hramu Svete Petke u naselju Starčevica okupila je veliki broj vjernika.

- Ovo je osma godina da organizujemo lomljenje božićne česnice u naselju Starčevica. U posljednje dvije godine smo ovaj običaj posvetili novoizgrađenom hramu Sveta Petka, gdje ga i organizujemo. Crkva je ta koja nas spaja i daje nam zajedništvo, pa je i zlatnik zbog simbolike u liku Svete Petke - rekao je predsjednik Odbora za pomoć Srbima Kosova i Metohije i organizator ove akcije Milorad Arlov.

On je istakao da na ovaj način žele da prenesu božićne običaje na najmlađe. Arlov poručuje da djeca treba da osjećaju i znaju šta je Božić, da je to praznik praštanja i radosti i da ga svi obilježavaju u pravoslavnim crkvama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana