Ломљење божићне чеснице у бањалучком насељу Старчевица: Златник припао Николи Војводићу

Ј. П.
Ломљење божићне чеснице у бањалучком насељу Старчевица: Златник припао Николи Војводићу

Бањалука - Нисам се надао да ћу ја бити тај коме ће припасти златник из чеснице. Срећан сам због тога и чуваћу овај златник, који ће ми, надам се, донијети још више среће.

Ово је поручио четрнаестогодишњи Никола Војводић, који је на Божић у храму Свете Петке у бањалучком насељу Старчевица, са још двадесетак дјеце ломио божићну чесницу.

- Први пут сам ломио чесницу у храму Свете Петке и пресрећан сам што сам пронашао златник. Увијек се радујем овом великом празнику и прослављам га са породицом уз чесницу, бадњак и печеницу - рекао је Војводић.

Божићна литургија, у новоизграђеном храму Свете Петке у насељу Старчевица окупила је велики број вјерника.

- Ово је осма година да организујемо ломљење божићне чеснице у насељу Старчевица. У посљедње двије године смо овај обичај посветили новоизграђеном храму Света Петка, гдје га и организујемо. Црква је та која нас спаја и даје нам заједништво, па је и златник због симболике у лику Свете Петке - рекао је предсједник Одбора за помоћ Србима Косова и Метохије и организатор ове акције Милорад Арлов.

Он је истакао да на овај начин желе да пренесу божићне обичаје на најмлађе. Арлов поручује да дјеца треба да осјећају и знају шта је Божић, да је то празник праштања и радости и да га сви обиљежавају у православним црквама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана