Zlatko Velikonja: Kap po kap, 50 litara krvi

Danijela Stokanić
Zlatko Velikonja: Kap po kap, 50 litara krvi

Banjaluka - Čovjek velikog srca Zlatko Velikonja svoju humanost pokazuje već 40 godina. U 106 navrata dobrovoljno je darivao krv, što je blizu 50 litara tečnosti koja život znači.

- Vjerujem da sam kroz svoje humane misije spasio mnoge živote. Nije važno ko su ti ljudi, ali spaseni su! To i jeste moje najveće zadovoljstvo - priča Velikonja.

Ovaj 59-godišnjak, po zanimanju ekonomista, kaže da je prvi put dobrovoljno darovao krv kao učenik završnog razreda tada srednje Upravne škole i od tada godina nije prošla a da to nije najmanje dva puta učinio.

- Dešavalo se da u toku godine krv darujem i po četiri puta, a u tome me ni rat nije spriječio. Između ostalog, često sam, prilikom darivanja krvi, znao čiji život spasavam - priča Velikonja.

Dodaje da zahvaljujući svom humanom zalaganju proteklih 40 godina nije popio nijednu tabletu.

- Kad god darujem krv osjećam se mnogo ponosno. U životu nisam bio u prilici da darujem neke druge stvari, ali, vjerujte, da jesam, i to bih rado učinio, jer živim sa saznanjem da sam u tom trenutku nekome pomogao - priča Velikonja.

Za svoj četrdesetogodišnji humani rad dobio je niz zahvalnica i priznanja od raznih udruženja, ustanova i organizacija, koje je okačio na zid svoje kancelarije.

- S obzirom na to da radim u Tehničkoj školi, svake godine po dva puta organizujem dobrovoljne akcije darivanja krvi u kojima učestvuju učenici završnih razreda. Osim toga, trudim se i nastojim da budem primjer tim mladim ljudima, tako što svaki put, da bih ih ohrabrio, prvi sjedam na stolicu da dajem krv - ističe Velikonja.

On je poručio da će, sve dok ga zdravlje bude služilo, ostati na istom zadatku ove, njemu najdraže, humanitarne organizacije, dajući svoj puni doprinos u njenom radu.

- Prema zakonu, pravo na darivanje svoje dragocjene tečnost imam do 65. godine života, do kada ću, nadam se, broj zaokružiti na 130 darivanja krvi - rekao je Velikonja, pozvavši sve građane da se pridruže ovim akcijama, čime i završava ovu priču.

Prema njegovim riječima, nažalost, posljednjih godina opada trend pristupa ljudi dobrovoljnom darivanju krvi, a kao razlog je naveo to što su se rasformirala mnogobrojna banjalučka preduzeća, koja su u svom sklopu imala i organizacije ovog tipa.

Zdravlje

Dobrovoljno davanje krvi poboljšava cirkulaciju i rad srca i koštana srž davaoca se stimuliše da proizvodi nove krvne ćelije. Istraživanja stručnjaka ukazuju i na to da muškarci koji daju krv dva-tri puta godišnje smanjuju rizik od srčanog udara za više od 50 odsto, kao i žene u menopauzi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana