“Zeleni talas” do kraja godine

Jelena Bjelica
“Zeleni talas” do kraja godine

Banjaluka - Usklađen rad semafora ili takozvani “zeleni talas” do kraja godine biće uspostavljen i na istočnom tranzitu, što će smanjiti saobraćajne gužve u ovom dijelu grada.

Potvrdila je ovo za “Glas Srpske” koordinator za analitiku i odnose sa javnošću Odjeljenja za stambene poslove i poslove saobraćaja Danira Pipić-Manojlović i dodala da je na istočnom tranzitu završeno brojanje saobraćaja.

- U toku je završna faza izrade projekta sinhronizovanog rada semafora. Uspostavljanje “zelenog talasa” uticaće na smanjenje vremenskih gubitaka i podizanje nivoa saobraćajne usluge - kazala je Pipić-Manojlović.

Istakla je da gradska uprava konstantno radi na poboljšanju saobraćaja u gradu kako bi se smanjivale gužve.

- Do sada je “zeleni talas” uspostavljen u Aleji svetog Save i u ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića. Sinhronizacija semafora na ovim veoma prometnim saobraćajnicama u znatnoj mjeri ubrzala je protok saobraćaja. Trenutno su najveće gužve na istočnom tranzitu, zbog čega smo i krenuli u ovaj projekat - objasnila je Pipić-Manojlović.

Predsjednik Savjeta za unapređenje i bezbjednost saobraćaja Milenko Jaćimović je istakao da se protok vozila najviše ubrzava izgradnjom kružnih tokova.

- “Zeleni talas” daje odlične rezultate samo kada je broj vozila optimalan za “zeleni talas”. Međutim, prema statističkim podacima iz 2011. godine u gradu ima 81.000 registrovanih vozila, plus vozila koja dolaze u administrativni centar Republike Srpske, kao i vozila koja su na proputovanju kroz grad na Vrbasu. To je ogroman broj i “zeleni talas”, bojim se, ne može u potpunosti da riješi problem - objasnio je Jaćimović.

Naglasio je da “zeleni talas” u ulicama Kralja Petra Prvog Karađorđevića i Aleji Svetog Save i nije u velikoj mjeri ubrzao protok saobraćaja.

- Razlog tome je što se na razdaljini od 300 metara nalaze četiri semafora i to nije trajno rješenje, jer se u Banjaluci svake godine povećava broj vozila. U 2009. godini bilo je 52.000 vozila, što znači da je za dvije godine povećan za 30.000 - kazao je Jaćimović.

Banjalučanin Aleksandar Raković smatra da je dobar potez uvođenje “zelenog talasa” i da je to praksa evropskih gradova, ali smatra da je problem kapacitet saobraćajnica u najvećem gradu Srpske.

- Najveći dio ulica je projektovan za svega dvadesetak hiljada automobila, a taj broj je učetvorostručen. Postoji više uskih grla u gradu, a najgore je oko 16 časova, kada se zaposleni vraćaju sa radnih mjesta - kaže Raković.

Kružni tok

Saobraćaj će dodatno rasteretiti i kružni tok koji će biti izgrađen do kraja godine kod Gradskog mosta. S obzirom na neposrednu blizinu mosta, saobraćaj nije mogao biti regulisan semaforima tako da je izgradnja kružne raskrsnice jedino rješenje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana