Za prazne škole se niko ne otima

Jasmina Perišić
Za prazne škole se niko ne otima

Banjaluka - Od deset škola na području grada koje više ne rade, samo jedan objekat iskorišćen je za druge namjene. Većina ih teško odolijeva zubu vremena pa nisu ni useljive, ali i za one objekte koji su još upotrebljivi niko se ne otima.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Ljubinka Dragojević kaže da je Gradska uprava kod Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) pokrenula zahtjev za uknjižavanje imovine ovih škola.

- Za nekoliko škola je završen prepis imovine sa Ministarstva prosvjete i kulture RS na grad. Naime, uglavnom su to objekti koji su građeni dosta davno i koji su u ruševnom stanju, tako da se ne mogu staviti u upotrebu - rekla je Dragojevićeva.

Istakla je da su samo na platou Manjače u posljednjih nekoliko godina zatvorene četiri škole. U Kuljanima su mještani devastirali objekat područne škole "Jovan Dučić".

- Naše odjeljenje je nudilo neke od ovih objekata svim odjeljenjima i gradskim agencijama, ali nije bilo interesovanja - kazala je Dragojevićeva.

Dodala je da je samo jedna od zatvorenih škola iskorišćena u druge namjene. Riječ je o školi u mjestu Kadina Voda u Stričićima.

- Sada je u toj školi komuna za odvikavanje zavisnika. Postoji interesovanje mještana Stranjana za objekat škole u tom mjestu, ali još nije završen prepis na grad. Naše odjeljenje će rado ustupiti objekte škola za neke korisne aktivnosti koje bi se mogle organizovati u selu - rekla je Dragojevićeva.

Kaže da će odjeljenje rado razmotriti sve zahtjeve onih koji u tim objektima žele da smjeste otkupne stanice, društveni dom, poljoprivrednu apoteku i slično.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Stričići Zlatko Sladojević kaže da će predati pismeni zahtjev Gradskoj upravi da im ustupi prostorije zatvorene OŠ "Petar Kočić" u Lokvarima.

- Škola je u solidnom stanju, ali je zatvorena jer nije bilo dovoljno đaka. Gradonačelnik nam je obećao da ćemo dobiti prostorije škole na korišćenje. Planiramo da u školi otvorimo zemljoradničku zadrugu, a u jednoj od prostorija bi bila smještena mjesna Boračka organizacija. Nadam se da ćemo do proljeća uspjeti to da realizujemo - kazao je Sladojević.

Zatvorene škole

Do 2014. zatvorena su područna odjeljenja Osnovne škole "Petar Kočić" u Lokvarima i Vilusima, te odjeljenja OŠ "Mladen Stojanović" u Obrovcu i Stratinskoj kod Bronzanog Majdana. Pored toga, zatvorena je i područna škola  "Vojislav Ilić" u Rekavicama i "Jovan Dučić" u Barlovcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana