За празне школе се нико не отима

Јасмина Перишић
За празне школе се нико не отима

Бањалука - Од десет школа на подручју града које више не раде, само један објекат искоришћен је за друге намјене. Већина их тешко одолијева зубу времена па нису ни усељиве, али и за оне објекте који су још употребљиви нико се не отима.

Начелник Одјељења за друштвене дјелатности Љубинка Драгојевић каже да је Градска управа код Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИП) покренула захтјев за укњижавање имовине ових школа.

- За неколико школа је завршен препис имовине са Министарства просвјете и културе РС на град. Наиме, углавном су то објекти који су грађени доста давно и који су у рушевном стању, тако да се не могу ставити у употребу - рекла је Драгојевићева.

Истакла је да су само на платоу Мањаче у посљедњих неколико година затворене четири школе. У Куљанима су мјештани девастирали објекат подручне школе "Јован Дучић".

- Наше одјељење је нудило неке од ових објеката свим одјељењима и градским агенцијама, али није било интересовања - казала је Драгојевићева.

Додала је да је само једна од затворених школа искоришћена у друге намјене. Ријеч је о школи у мјесту Кадина Вода у Стричићима.

- Сада је у тој школи комуна за одвикавање зависника. Постоји интересовање мјештана Страњана за објекат школе у том мјесту, али још није завршен препис на град. Наше одјељење ће радо уступити објекте школа за неке корисне активности које би се могле организовати у селу - рекла је Драгојевићева.

Каже да ће одјељење радо размотрити све захтјеве оних који у тим објектима желе да смјесте откупне станице, друштвени дом, пољопривредну апотеку и слично.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Стричићи Златко Сладојевић каже да ће предати писмени захтјев Градској управи да им уступи просторије затворене ОШ "Петар Кочић" у Локварима.

- Школа је у солидном стању, али је затворена јер није било довољно ђака. Градоначелник нам је обећао да ћемо добити просторије школе на коришћење. Планирамо да у школи отворимо земљорадничку задругу, а у једној од просторија би била смјештена мјесна Борачка организација. Надам се да ћемо до прољећа успјети то да реализујемо - казао је Сладојевић.

Затворене школе

До 2014. затворена су подручна одјељења Основне школе "Петар Кочић" у Локварима и Вилусима, те одјељења ОШ "Младен Стојановић" у Обровцу и Стратинској код Бронзаног Мајдана. Поред тога, затворена је и подручна школа  "Војислав Илић" у Рекавицама и "Јован Дучић" у Барловцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана