Vrućine rastjeruju kupce i uništavaju robu

Jasmina Perišić
Vrućine rastjeruju kupce i uništavaju robu

Banjaluka - Svakodnevne tropske vrućine prava su mora za prodavce na gradskoj tržnici, jer su visoke temperature rastjerale kupce i uništavaju voće i povrće.

Da ni trgovcima nije lako izdržati na plus 40 stepeni Celzijusa, koliko je juče zabilježeno u gradu na Vrbasu, potvrdili su mahom na svim tezgama.

- Topimo se i roba i mi, ali ko nas pita? Rashlađujemo se kako znamo i umijemo, uglavnom lepezama ili kartonom sa kutija ali voću i povrću nema pomoći. Sve je sparušeno i propada. Na pijacu donesem oko 200 kilograma robe ali pola bacim, ako mi vjerujete - požalio se prodavac kajsija Željko Šmitran.

Dodao je da je na pijaci više trgovaca nego mušterija, te da poslije 12 časova, gotovo da niko i ne pazari.

- Što se proda do podne, prodalo se. Ostavim robu u betonskim boksovima a kada ujutro dođem pola od toga moram baciti i zamijeniti novim voćem koje donesem. Čovjek se zapita ima li tu zarade - rekao je Šmitran i pokazao na gajbu punu trulih kajsija.

Na tezgi do njega, Danica Jovičić koja prodaje nekoliko vrsta voća, požalila se da joj najviše propadaju breskve i kruške.

- Voće truli zbog vrućine. Sve što ne prodamo i što ostane, ujutro nađemo oštećeno. Nemamo ventilatore niti osvježivače za voće i povrće koji bi nam dobro došli iznad tezgi, kada bi se mogli postaviti - kazala je Jovičićeva.

Dodala je da prodavci povrća imaju isti problem, što je potvrdio i trgovac koji se predstavio samo imenom Savo, koji prodaje povrće.

- I ovako robu nudimo po niskim cijenama, a s obzirom na to da pola propadne, zarada je stvarno mizerna. Kupus prodajem po pola marke za kilogram, zelena salata je dvije kao i karfiol, vezica blitve je jedna KM, patlidžan dvije a mrkva 1,50 KM. Sve je to osjetljiva roba koja bukvalno vene na suncu - kazao je ovaj trgovac.

Mještanka Obilićeva Seka Kojadinović, ističe da zbog vrućine na pijacu ide u jutarnjim časovima.

- Trgovci se trude da na tezgama drže svježu robu, što je u ovim uslovima jako teško. Ima i uvelih proizvoda ali njih prodaju po duplo nižim cijenama. Na pijaci isključivo kupujem voće i povrće i bar jednom sedmično navratim da vidim cijene i nešto pazarim - rekla je Kojadinovićeva.

Mliječni proizvodi

Vida Ponorac koja na Tržnici prodaje sir i kajmak, kaže da su mliječni proizvodi na sigurnom u frižiderima te da zatvoreni dio pijace ima klima uređaje pa nema problema sa visokim temperaturama.

- Ima solidno i mušterija. Najčešće mi u ovo doba godine pazare gastarbajteri, a od proizvoda mi je najtraženiji užički kajmak - kaže Ponorčeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana