Врућине растјерују купце и уништавају робу

Јасмина Перишић
Врућине растјерују купце и уништавају робу

Бањалука - Свакодневне тропске врућине права су мора за продавце на градској тржници, јер су високе температуре растјерале купце и уништавају воће и поврће.

Да ни трговцима није лако издржати на плус 40 степени Целзијуса, колико је јуче забиљежено у граду на Врбасу, потврдили су махом на свим тезгама.

- Топимо се и роба и ми, али ко нас пита? Расхлађујемо се како знамо и умијемо, углавном лепезама или картоном са кутија али воћу и поврћу нема помоћи. Све је спарушено и пропада. На пијацу донесем око 200 килограма робе али пола бацим, ако ми вјерујете - пожалио се продавац кајсија Жељко Шмитран.

Додао је да је на пијаци више трговаца него муштерија, те да послије 12 часова, готово да нико и не пазари.

- Што се прода до подне, продало се. Оставим робу у бетонским боксовима а када ујутро дођем пола од тога морам бацити и замијенити новим воћем које донесем. Човјек се запита има ли ту зараде - рекао је Шмитран и показао на гајбу пуну трулих кајсија.

На тезги до њега, Даница Јовичић која продаје неколико врста воћа, пожалила се да јој највише пропадају брескве и крушке.

- Воће трули због врућине. Све што не продамо и што остане, ујутро нађемо оштећено. Немамо вентилаторе нити освјеживаче за воће и поврће који би нам добро дошли изнад тезги, када би се могли поставити - казала је Јовичићева.

Додала је да продавци поврћа имају исти проблем, што је потврдио и трговац који се представио само именом Саво, који продаје поврће.

- И овако робу нудимо по ниским цијенама, а с обзиром на то да пола пропадне, зарада је стварно мизерна. Купус продајем по пола марке за килограм, зелена салата је двије као и карфиол, везица блитве је једна КМ, патлиџан двије а мрква 1,50 КМ. Све је то осјетљива роба која буквално вене на сунцу - казао је овај трговац.

Мјештанка Обилићева Сека Којадиновић, истиче да због врућине на пијацу иде у јутарњим часовима.

- Трговци се труде да на тезгама држе свјежу робу, што је у овим условима јако тешко. Има и увелих производа али њих продају по дупло нижим цијенама. На пијаци искључиво купујем воће и поврће и бар једном седмично навратим да видим цијене и нешто пазарим - рекла је Којадиновићева.

Млијечни производи

Вида Понорац која на Тржници продаје сир и кајмак, каже да су млијечни производи на сигурном у фрижидерима те да затворени дио пијаце има клима уређаје па нема проблема са високим температурама.

- Има солидно и муштерија. Најчешће ми у ово доба године пазаре гастарбајтери, а од производа ми је најтраженији ужички кајмак - каже Понорчева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана