Vrbas i Kastel osvajaju turiste

Cvija Mrkonjić
Vrbas i Kastel osvajaju turiste

Banjaluka - Avanturistički i etno-turizam najviše privlače posjetioce koji dođu da obiđu Banjaluku, a među najpopularnijim lokacijama su tvrđava Kastel, Krupa na Vrbasu, Banj-brdo i izletište Duboka.

U Turističkoj organizaciji grada (TOBL) kažu da su veoma posjećeni i izletište Trešnjik, kulturno-istorijski spomenici te vjerski objekti koji svjedoče o različitim kulturama.

- Neizostavna je i kulturna ponuda. Turistima preporučujemo da posjete Narodno pozorište RS, Muzej RS, Kulturni centar Banski dvor, Muzej savremene umjetnosti i galerije - ističu u TOBL-u.

U široj okolini Banjaluke moguće je posjetiti banju Slatinu, Mlinsku Rijeku, Nacionalni park Kozara, jezero Bardača i rijeku Plivu. Prema podacima Turističke organizacije, gosti uglavnom dolaze iz regiona.

- Ove godine ugostili smo i državljane Francuske, Bugarske i Makedonije i to u okviru kulturne manifestacije "Kozarski etno", koja je održana u julu - kazali su u TOBL-u.

Dodali su da se do kraja septembra, kada se završava ljetna sezona, očekuje više od 20.000 turista, a da bi ukupan broj turista na kraju godine trebalo da bude između 67.000 i 68.000.

- Ono što obilježava ovu sezonu jesu manifestacije "Ljeto na Vrbasu", "Kozarski etno", "Kratkofil", "Bir fest", "Dani Vrbasa", ali i rafting na Vrbasu, Svjetsko padobransko prvenstvo i Evropsko prvenstvo za juniore u kajaku i kanuu na divljim vodama - istakli su u TOBL-u.

Tinka Bajt iz Slovenije kaže da se, nakon što je jednom posjetila Banjaluku, vraća skoro svake godine.

- Oduševljena sam gradom, ali nedostaje više restorana sa raznovrsnijom ponudom. Imala sam nekoliko negativnih iskustava sa neljubaznim i neprofesionalnim restoranskim osobljem. To je jedini nedostatak - rekla je Bajtova.

Miloš Andrić iz Beograda kaže da je u gradu na Vrbasu prvi put, a došao je zbog Svjetskog padobranskog prvenstva te planira da ostane do kraja avgusta.

Statistika

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj dolazaka turista u Banjaluku lani je bio za 3,1 odsto veći u odnosu na 2012. godinu.

- Prošle godine zabilježeno je 64.767 dolazaka i ostvareno 104.869 noćenja, a 2012. zabilježeno je 62.817 dolazaka i 101.033 noćenja - kažu u Turističkoj organizaciji grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana