Врбас и Кастел освајају туристе

Цвија Мркоњић
Врбас и Кастел освајају туристе

Бањалука - Авантуристички и етно-туризам највише привлаче посјетиоце који дођу да обиђу Бањалуку, а међу најпопуларнијим локацијама су тврђава Кастел, Крупа на Врбасу, Бањ-брдо и излетиште Дубока.

У Туристичкој организацији града (ТОБЛ) кажу да су веома посјећени и излетиште Трешњик, културно-историјски споменици те вјерски објекти који свједоче о различитим културама.

- Неизоставна је и културна понуда. Туристима препоручујемо да посјете Народно позориште РС, Музеј РС, Културни центар Бански двор, Музеј савремене умјетности и галерије - истичу у ТОБЛ-у.

У широј околини Бањалуке могуће је посјетити бању Слатину, Млинску Ријеку, Национални парк Козара, језеро Бардача и ријеку Пливу. Према подацима Туристичке организације, гости углавном долазе из региона.

- Ове године угостили смо и држављане Француске, Бугарске и Македоније и то у оквиру културне манифестације "Козарски етно", која је одржана у јулу - казали су у ТОБЛ-у.

Додали су да се до краја септембра, када се завршава љетна сезона, очекује више од 20.000 туриста, а да би укупан број туриста на крају године требало да буде између 67.000 и 68.000.

- Оно што обиљежава ову сезону јесу манифестације "Љето на Врбасу", "Козарски етно", "Краткофил", "Бир фест", "Дани Врбаса", али и рафтинг на Врбасу, Свјетско падобранско првенство и Европско првенство за јуниоре у кајаку и кануу на дивљим водама - истакли су у ТОБЛ-у.

Тинка Бајт из Словеније каже да се, након што је једном посјетила Бањалуку, враћа скоро сваке године.

- Одушевљена сам градом, али недостаје више ресторана са разноврснијом понудом. Имала сам неколико негативних искустава са нељубазним и непрофесионалним ресторанским особљем. То је једини недостатак - рекла је Бајтова.

Милош Андрић из Београда каже да је у граду на Врбасу први пут, а дошао је због Свјетског падобранског првенства те планира да остане до краја августа.

Статистика

Према подацима Републичког завода за статистику, број долазака туриста у Бањалуку лани је био за 3,1 одсто већи у односу на 2012. годину.

- Прошле године забиљежено је 64.767 долазака и остварено 104.869 ноћења, а 2012. забиљежено је 62.817 долазака и 101.033 ноћења - кажу у Туристичкој организацији града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана