U srcu Krajine čuvaju rodnu Liku

Jasmina Perišić
U srcu Krajine čuvaju rodnu Liku

Banjaluka - "Liko moja, srce iz grudi…" pjevalo se na 16. po redu "Ličkoj večeri", koja je u subotu održana u restoranu banjalučke Ugostiteljske škole.

Oko 150 Ličana svih generacija prisjetili su se zavičaja, najvećeg Ličanina Nikole Tesle, narodnih običaja, pjesama, igra, svojih korijena…

- Ova tradicionalna manifestacija je i zamišljena da sačuvamo tradiciju, običaje, narodnu nošnju i sve što Gračac, Udbinu, Smiljane, Bunić, Korenicu, Plitvička jezera… čini lijepima. Ovdje, u srcu Krajine, u Banjaluci mlađim naraštajima, čiji su korijeni u Luci, dajemo priliku da osjete dah te ljepote - kazao je predsjednik Udruženja Ličana u Banjaluci Slobodan Perić.

A da ambijent bude što originalniji pobrinula se izvorna grupa "Zavičaj" iz Novog Sada, koja je ličkim pjesmama otvorila kulturno-zabavni dio večeri, a svojim nastupom uveličalo ga je Kulturno-umjetničko društvo "Veliko kolo" iz Novog Sada.

Jedan od osnivača "Udruženja Ličana" i član Organizacionog odbora "Ličke večeri", Velimir Bobić rekao je da je ideja za formiranje ovog udruženja potekla od želje da se Ličani što bolje međusobno upoznaju.

- Ratni vihor nas je rasuo svuda po svijetu, ali ovo veče nam služi da se okupimo, upoznamo, pomognemo jedni drugima koliko možemo, ali i svoje potomke podsjetimo gdje su im korijeni. Želimo da ih naučimo kako smo nekada mi išli na lička prela i druženja - rekao je Bobić.

On je dodao da se evociraju uspomene na davna vremena provedena u Lici i kakav je život tamo sada.

- Neki od nas i ne znaju kako se sada tamo živi, dok mnogi redovno obilaze svoja ognjišta. Jako je teško u ovakvim vremenima i organizovati ova druženja, ali znamo da ako jednom prekinemo s tim, teško da će tradicija biti nastavljena. Zato ćemo se mi starati da se ona ne prekine - rekao je Bobić.

Maturant srednje Medicinske škole u Banjaluci Jelena Jagrović najbolji je primjer kako se poštuju korijeni svojih roditelja. Iako je rođena u Banjaluci, kaže da svake godine sa velikim entuzijazmom dolazi na "Veče Ličana".

 - Ponosna sam na to kako starije generacije čuvaju tradiciju. Iako o Lici najviše znam iz priče svojih roditelja, nastojim da privučem što veći broj mladih ljudi iz ličkog kraja da bismo se družili i nastavili da njegujemo običaje, prenoseći ih na naše naraštaje - kazala je Jagrovićeva.

Kolo za Ginisa

Novosadski KUD "Veliko kolo", koji je nastupio na "Ličkoj večeri" u Banjaluci, priprema se da 4. oktobra napravi najveće kolo na svijetu, kolo za Ginisovu knjigu rekorda.

- Planirali smo da splet narodnih igara iz Srbije u kolu odigra od 12.000 do 15.000 ljudi. Svi će biti u narodnim nošnjama. U projektu će učestvovati pojedinci i umjetnička društva iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i FBiH - rekao je jedan od rukovodilaca Udruženja "Veliko kolo" Milan Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana