У срцу Крајине чувају родну Лику

Јасмина Перишић
У срцу Крајине чувају родну Лику

Бањалука - "Лико моја, срце из груди…" пјевало се на 16. по реду "Личкој вечери", која је у суботу одржана у ресторану бањалучке Угоститељске школе.

Око 150 Личана свих генерација присјетили су се завичаја, највећег Личанина Николе Тесле, народних обичаја, пјесама, игра, својих коријена…

- Ова традиционална манифестација је и замишљена да сачувамо традицију, обичаје, народну ношњу и све што Грачац, Удбину, Смиљане, Бунић, Кореницу, Плитвичка језера… чини лијепима. Овдје, у срцу Крајине, у Бањалуци млађим нараштајима, чији су коријени у Луци, дајемо прилику да осјете дах те љепоте - казао је предсједник Удружења Личана у Бањалуци Слободан Перић.

А да амбијент буде што оригиналнији побринула се изворна група "Завичај" из Новог Сада, која је личким пјесмама отворила културно-забавни дио вечери, а својим наступом увеличало га је Културно-умјетничко друштво "Велико коло" из Новог Сада.

Један од оснивача "Удружења Личана" и члан Организационог одбора "Личке вечери", Велимир Бобић рекао је да је идеја за формирање овог удружења потекла од жеље да се Личани што боље међусобно упознају.

- Ратни вихор нас је расуо свуда по свијету, али ово вече нам служи да се окупимо, упознамо, помогнемо једни другима колико можемо, али и своје потомке подсјетимо гдје су им коријени. Желимо да их научимо како смо некада ми ишли на личка прела и дружења - рекао је Бобић.

Он је додао да се евоцирају успомене на давна времена проведена у Лици и какав је живот тамо сада.

- Неки од нас и не знају како се сада тамо живи, док многи редовно обилазе своја огњишта. Јако је тешко у оваквим временима и организовати ова дружења, али знамо да ако једном прекинемо с тим, тешко да ће традиција бити настављена. Зато ћемо се ми старати да се она не прекине - рекао је Бобић.

Матурант средње Медицинске школе у Бањалуци Јелена Јагровић најбољи је примјер како се поштују коријени својих родитеља. Иако је рођена у Бањалуци, каже да сваке године са великим ентузијазмом долази на "Вече Личана".

 - Поносна сам на то како старије генерације чувају традицију. Иако о Лици највише знам из приче својих родитеља, настојим да привучем што већи број младих људи из личког краја да бисмо се дружили и наставили да његујемо обичаје, преносећи их на наше нараштаје - казала је Јагровићева.

Коло за Гиниса

Новосадски КУД "Велико коло", који је наступио на "Личкој вечери" у Бањалуци, припрема се да 4. октобра направи највеће коло на свијету, коло за Гинисову књигу рекорда.

- Планирали смо да сплет народних игара из Србије у колу одигра од 12.000 до 15.000 људи. Сви ће бити у народним ношњама. У пројекту ће учествовати појединци и умјетничка друштва из Србије, Црне Горе, Републике Српске и ФБиХ - рекао је један од руководилаца Удружења "Велико коло" Милан Веселиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана