U jednom danu u Banjaluku sletjelo 20 roda

Vesna Popović
U jednom danu u Banjaluku sletjelo 20 roda

Banjaluka - Rekord kada je u pitanju broj beba rođenih za 24 časa u 2015. godini oboren je u utorak, 4. avgusta, kada je svjetlost dana ugledalo 20 novorođenčadi.

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetske bolnice - Klinički centar Banjaluka (UBKC) potvrdili su da je toga dana rođeno 13 djevojčica i sedam dječaka.

Iako nije u pitanju apsolutni rekord u broju rođene djece u jednom danu, ipak predstavlja rijetkost jer se u prosjeku rodi deset beba dnevno. Sličan slučaj zabilježen je u julu prošle godine kada je u jednom danu rođena 21 beba.

U Klinici za ginekologiju i akušerstvo, gdje se rađaju ne samo djeca iz Banjaluke već i šire regije, ističu da je u prvih sedam mjeseci ove godine rođeno ukupno 1.836 beba.

- Prema našim podacima, dominirali su dječaci, a slična situacija je bila i prošle godine. Naime, od početka godine rođeno je 945 dječaka i 891 djevojčica - rekli su u UBKC-u. Dodali su da je u prošloj godini od ukupno rođenih 3.167 beba bilo 1.655 dječaka i 1.512 djevojčica.

Iz Odjeljenja za opštu upravu poručuju da je u evidenciji Matične službe grada Banjaluka za proteklih sedam mjeseci ove godine evidentirano 1.786 novorođenčadi.

U Odjeljenju su rekli da je tokom prošle godine u matične knjige ukupno upisano 4.184 djece.

- Podaci iz 2014. godine ne predstavljaju samo evidenciju beba rođenih u Banjaluci, već ukupne podatke o evidenciji djece upisane u matične knjige. Odnosno, upisana su i maloljetna djeca naših državljana koja su rođena u inostranstvu, a čije je posljednje prebivalište roditelja, prije odlaska u inostranstvo, bila Banjaluka - objasnili su u ovom odjeljenju.

Član Odbora za zdravstvo pri Skupštini grada i supspecijalista fertiliteta i steriliteta Aleksandar Zolak je rekao da nije uobičajeno da se toliko beba rodi u jednom danu.

- Ima perioda kada se rodi više beba i manje, ali se na kraju svede na neki godišnji prosjek od oko 3.000. Nažalost, broj novorođene djece u posljednjih 20 godina konstantno pada - naveo je Zolak.

Smatra da Banjaluka uopšte nema pronatalitetnu politiku.

- Ovo što grad naziva pronatalitetnom politikom kroz izdvajanje novca iz budžeta grada za pomoć u vještačkoj oplodnji nema potrebne efekte. Od 77 finansiranih procedura rođeno je samo pet beba - naveo je Zolak.

Podrška

Prema podacima Odjeljenja za društvene djelatnosti, grad je od 2009. do 2014. godine iz budžeta za podršku podizanju nataliteta i rađanju izdvojio ukupno 230.000 KM. Ovogodišnjim rebalansom budžeta grada za ove namjene obezbijeđeno je 15.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana