Svi bi u Gimnaziju i Medicinsku školu

Miroslav Galić
Svi bi u Gimnaziju i Medicinsku školu

Banjaluka - Maturante osnovnih škola najviše zanimaju Gimnazija i Medicinska škola. To se moglo čuti juče na Sajmu srednjih škola i zanimanja u Domu omladine, gdje su budući srednjoškolci imali priliku da se upoznaju sa zanimanjima koja nude u obrazovnim ustanovama.

Predstavljeno je 70 zanimanja iz 12 srednjih škola u gradu, a više od stotinu srednjoškolaca učestvovalo je u prezentaciji. Oni su pripremali koktele i hranu, šišali i frizirali, predstavili svoje projekte iz građevinarstva, elektrotehnike, mašinstva, poljoprivrede...

Iako je naglasak sajma bio na tehničkim i zanatskim strukama, osnovci ipak najviše žele da upišu Gimnaziju ili Medicinsku školu.

- Razlog što želim da upišem Gimnaziju je to što zahtjevniji fakulteti, sa kojima se lakše može zaposliti, traže više rada i znanja koje ova škola pruža. Od drugih zanimanja volio bih da se bavim informatikom ili da upišem vojnu školu - rekao je učenik devetog razreda OŠ "Miloš Crnjanski" Igor Duka.

Nekoliko učenica osnovnih škola priželjkuje da se upiše u Medicinsku školu.

- Čula sam da su u Evropskoj uniji, posebno u Njemačkoj i Švajcarskoj, mnogo traženi i dobro plaćeni medicinari, a da bih sebi obezbijedila što lakše zaposlenje i bolju egzistenciju, pokušaću da upišem Medicinsku školu i fakultet - kazala je učenica koja se predstavila kao Ivana. 

Ove godine naglasak je bio na tehničkim i zanatskim strukama za kojima, kako kažu organizatori iz Omladinskog komunikativnog centra (OKC), postoji velika potražnja.

- Cilj sajma je veća popularizacija stručnih zanimanja, da se više interesovanja usmjeri na škole poput Tehničke, Tehnološke, Ugostiteljske i Poljoprivredne - rekao je predstavnik OKC-a Ante Jurić Marijanović.

Sajam je dobio podršku Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, koja svojim projektima pokušava da smanji jaz između ponude zanimanja u srednjim školama i potreba koje ima privreda.

- Smatramo da je ovaj sajam vrlo koristan, jer se osnovci na taj način na vrijeme upoznaju sa izborom zanimanja, lakše odlučuju za buduću struku i brže nalaze posao - rekla je predstavnica agencije Marica Berić.

Učenik Darko Vučeta predstavio je zanimanja Građevinske škole. On se školuje za arhitektonskog tehničara.

- U školi radimo na različitim samostalnim projektima, čime stičemo izuzetnu praktičnu obuku tokom školovanja. Naša škola nam omogućava dobru podlogu za upis na fakultet, ali i zaposlenje sa završenom srednjom školom - kazao je Vučeta.

Deficitarna zanimanja

Grad je kao deficitarna zanimanja za učenike srednjih škola u ovoj školskoj godini prepoznao tesare, zidare i obućare. Stipendija koju grad dodjeljuje uspješnim učenicima srednjih škola iznosi 80 KM, dok je za učenike deficitarnih zanimanja taj iznos 160 KM mjesečno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana