Сви би у Гимназију и Медицинску школу

Мирослав Галић
Сви би у Гимназију и Медицинску школу

Бањалука - Матуранте основних школа највише занимају Гимназија и Медицинска школа. То се могло чути јуче на Сајму средњих школа и занимања у Дому омладине, гдје су будући средњошколци имали прилику да се упознају са занимањима која нуде у образовним установама.

Представљено је 70 занимања из 12 средњих школа у граду, а више од стотину средњошколаца учествовало је у презентацији. Они су припремали коктеле и храну, шишали и фризирали, представили своје пројекте из грађевинарства, електротехнике, машинства, пољопривреде...

Иако је нагласак сајма био на техничким и занатским струкама, основци ипак највише желе да упишу Гимназију или Медицинску школу.

- Разлог што желим да упишем Гимназију је то што захтјевнији факултети, са којима се лакше може запослити, траже више рада и знања које ова школа пружа. Од других занимања волио бих да се бавим информатиком или да упишем војну школу - рекао је ученик деветог разреда ОШ "Милош Црњански" Игор Дука.

Неколико ученица основних школа прижељкује да се упише у Медицинску школу.

- Чула сам да су у Европској унији, посебно у Њемачкој и Швајцарској, много тражени и добро плаћени медицинари, а да бих себи обезбиједила што лакше запослење и бољу егзистенцију, покушаћу да упишем Медицинску школу и факултет - казала је ученица која се представила као Ивана. 

Ове године нагласак је био на техничким и занатским струкама за којима, како кажу организатори из Омладинског комуникативног центра (ОКЦ), постоји велика потражња.

- Циљ сајма је већа популаризација стручних занимања, да се више интересовања усмјери на школе попут Техничке, Технолошке, Угоститељске и Пољопривредне - рекао је представник ОКЦ-а Анте Јурић Маријановић.

Сајам је добио подршку Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа, која својим пројектима покушава да смањи јаз између понуде занимања у средњим школама и потреба које има привреда.

- Сматрамо да је овај сајам врло користан, јер се основци на тај начин на вријеме упознају са избором занимања, лакше одлучују за будућу струку и брже налазе посао - рекла је представница агенције Марица Берић.

Ученик Дарко Вучета представио је занимања Грађевинске школе. Он се школује за архитектонског техничара.

- У школи радимо на различитим самосталним пројектима, чиме стичемо изузетну практичну обуку током школовања. Наша школа нам омогућава добру подлогу за упис на факултет, али и запослење са завршеном средњом школом - казао је Вучета.

Дефицитарна занимања

Град је као дефицитарна занимања за ученике средњих школа у овој школској години препознао тесаре, зидаре и обућаре. Стипендија коју град додјељује успјешним ученицима средњих школа износи 80 КМ, док је за ученике дефицитарних занимања тај износ 160 КМ мјесечно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана