Српски Милановц: Вода са плафона слива се на ђаке

Данијела Стоканић
Српски Милановц: Вода са плафона слива се на ђаке

Бањалука -Зграда Основне школе "Ђура Јакшић" у насељу Српски Милановац у лошем је стању, јер кров прокишњава и вода се са плафона слива на ученике и наставнике.

У овој школи, коју похађа 540 ученика, зидови и подови су пуни влаге и гљивица које шире непријатан мирис у просторијама.

Директор школе Дарко Томић казао је да је кров школе, која је стара више од 30 година, саниран прије 14 година.

- Санација је урађена лоше, постављене су ондулин плоче које су се давно распале, тако да школа фактички нема никакав кров - рекао је Томић.

Он је додао да су школу недавно обишли и представници Министарства просвјете и културе РС.

- Тада смо само обавијештени да је наша школа увршћена као приоритет у пројекат који реализује UNDP. Међутим, ми и даље чекамо да видимо хоће ли ова организација финансирати обнову наше школе - нагласио је Томић.

Он је поручио да, ако школа ускоро не буде санирана, ученици зиму неће моћи дочекати у својим учионицама.

Учитељица у овој школи Весна Бубић рекла је да је један од горућих проблема то што у другом разреду има неколико дјеце које болују од астме и бронхитиса, те да ови малишани због тога никако не би смјели да бораве у просторијама пуним влаге.

- Поред тога, редовно се дешава да, кад почне да пада киша, ученику који тад изађе пред таблу вода капље на главу. Било је дана кад и ја останем мокра - казала је забринута Бубићева и додала да су поставили канте да се вода са плафона учионица и канцеларија слива у њих.

Министар просвјете и културе РС Горан Мутабџија рекао је да зна у каквој се ситуацији налази школа "Ђура Јакшић".

- Ми смо ту школу ставили као приоритет за реконструкцију код UNDP-а и очекујемо одговор од њих - казао је Мутабџија и додао да очекују да ће идуће седмице имати више информација у вези са обновом школе у Српском Милановцу.

- Уколико обнова ове школе прође код UNDP-а, одмах ће почети њена санација, а уколико не, тражићемо друга рјешења - рекао је Мутабџија.

Родитељи

Милева Јанковић, мајке ученице другог разреда, згрозила се када је прије неколико дана отишла на родитељски састанак у школу.

- Не могу да вјерујем у којим условима дјеца сједе по осам сати. Због свега што сам видјела размишљам да дијете пребацим у другу школу, јер ако остане у овој, кроз неколико мјесеци ће се разбољети од влаге - рекла је огорчена Јанковићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана