Snijeg se otopio, krateri na ulicama Banjaluke

Igor Pilipović
Snijeg se otopio, krateri na ulicama Banjaluke

Banjaluka - Otapanje prvog ovogodišnjeg snijega donijelo je probleme vozačima u prigradskim naseljima, jer su se na putevima pojavile rupe, koje ugrožavaju bezbjednost saobraćaja.

U pojedinim mjesnim zajednicama uništene su i bankine, odnosno pojas između kanala i asfalta, što je dodatni problem vozačima.

U Kuljanima, ko zna koji put u posljednjih nekoliko godina, rupe su se pojavile na kolovozima poslije topljenja snijega, pa je gotovo nemoguće proći automobilom.

Vozači se svakodnevno žale da je kolovoz u lošem stanju.

- Katastrofa! Teško se mimoiđu dva automobila zbog rupa i uskog puta, a da ne pričam o slučaju kad naiđe autobus. Mimoilaženje je prava umjetnost. Rupe su prekrivene vodom i oni koji ne znaju kakvi su to krateri, oštećuju automobil. Gradske vlasti bi morale da saniraju ovaj kolovoz - rekao je jedan od vozača, koji se predstavio samo kao Aleksandar.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Kuljani Bojan Kovačević apsolutno je saglasan sa mještanima.

- To nisu rupe, već rupetine. Poslije vremenskih neprilika obavezno se pojave, najvjerovatnije zbog loše pripreme. Putari s vremena na vrijeme dođu, pokrpe rupe, ali poslije svake kiše i snijega ponovo se pojavljuju. Postavlja se pitanje isplativosti njihovog saniranja - rekao je Kovačević.

Sličan problem muči i stanovnike Debeljaka.

- Rupe na putevima su naša svakodnevica dugi niz godina - kratko je prokomentarisao stanovnik tog naselja Vaso Drašković.

U mjesnim zajednicama Motike i Drakulić muku muče sa bankinama.

- Putevi su solidni, ali pojas između kanala i asfalta, nekih pola metra, nije nasut šljunkom godinama. Putevi su uski i kada su bankine pune rupa dolazi do oštećenja automobila. Stanje se pogorša tokom jeseni i zime, u vrijeme kiša i snijega. Putari bi trebalo da obrate pažnji i na bankine - rekao je predsjednik Savjeta mjesne zajednice Drakulić Ilija Đukić.

U Gradskoj upravi su rekli da sanacija puteva zavisi od vremenskih prilika.

- Očekujemo još padavina. Pratićemo stanje na terenu. Čim vremenski uslovi dozvole, biće obavljena tenderska procedura i sanacija - rekao je načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković.

Pješaci

Na mukama su i pješaci, jer je i njima otežano kretanje saobraćajnicama.

- Često hodam ovim putem. Svake godine se isto dešava. Kada se snijeg povukao ostale su još veće rupe i put svakim danom više propada. Teško se krećemo mi pješaci, ali i vozači - rekla je mještanka Kuljana Mirjana Ribić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana