Slikovnice donijele pregršt osmijeha na lica mališane vrtića Naša djeca

Jovan Škrbić
Slikovnice donijele pregršt osmijeha na lica mališane vrtića Naša djeca

Banjaluka - Darivanjem slikovnica predstavnici "Glasa Srpske" usrećili su veliki broj djece koja borave u vrtićima Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, a juče su obišli i obdanište "Naša djeca" i mališanima izmamili osmijehe.

Nakon 22. sajma knjige, koji je u organizaciji "Glasa Srpske" održan proteklog mjeseca, ova medijska kuća se rado sjetila djece koja stiču predškolsko iskustvo.

- "Glas" je i ranije pokušavao nakon sajma da skupi knjige prilagođene djeci, pa smo lani darovali štićenicima Dječijeg doma "Rada Vranješević" veliki broj knjiga, a ove godine smo se odlučili za Centar. Drago nam je što smo kroz razgovor uvidjeli da će slikovnice biti korisne za djecu - rekla je rukovodilac Sajma knjige Petra Ivić.

Ni direktorka Centra Jelena Kurtinović nije krila zadovoljstvo, naglasivši značaj koji za djecu, ali i za vaspitače imaju ovakvi gestovi.

- Dar je koristan za svakodnevni rad i unapređenje vaspitno-obrazovnog procesa ove ustanove. Vaspitači su dobili komplete slikovnica zahvaljujući kojima će mališani moći da saznaju više o životinjama i svakodnevnom okruženju. Vaspitači su kreativni i ovo će biti izuzetno didaktičko sredstvo za kvalitetniji rad - rekla je Kurtinovićeva.

Njena pomoćnica Mira Galić je, pored želje da zahvali "Glasu Srpske", imala i poruku za roditelje.

- Vrtić je prvo mjesto i stepenica gdje treba da dođe ova knjiga, gdje se prave prvi koraci i saznanja o knjizi i pisanoj riječi. Da bi dijete znalo procijeniti kako da spozna svijet oko sebe, ono mora da čita i da priča, jer će tako razvijati govor i emocije, dakle socijalnu svijest, što je ključ zdravog funkcionisanja. Zato, molim roditelje da uzmu djecu u krilo i pročitaju im slikovnicu, da razgovaraju s njima, a ona će im to vratiti osmijehom i ljubavlju - kazala je Galićeva.

S obzirom na to da je u toku Nedjelja djeteta, Centar je organizovao niz aktivnosti s ciljem podsticanja kreativnosti, u okviru kojih su dječije rukotvorine 4. oktobra krasile štandove na Trgu Krajine.

"Ježeva kućica"

Predstavnici Centra su izrazili želju da, zbog njegove bogate istorije, bude saniran vrtić "Ježeva kućica".

- To je prvi vrtić u kom se počelo odvijati institucionalno bavljenje predškolstvom, datira iz 1949. godine i u veoma je lošem stanju. Mislimo da bi bilo lijepo i plemenito da grad uloži novac u rekonstrukciju i dogradnju objekta koji bi bio svojevrstan spomenik i podsjetnik institucionalnog bavljenja školstvom u Banjaluci - rekla je Kurtinovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana