Škola u Dragočaju vapi za sanacijom

Jasmina Perišić
Škola u Dragočaju vapi za sanacijom

Banjaluka - Osnovna škola "Desanka Maksimović" u Dragočaju u novu školsku godinu ući će sa stolarijom starom 46 godina i dotrajalim i oronulim mokrim čvorovima.

Školu koja je izgrađena odmah nakon zemljotresa 1969. godine nagrizao je zub vremena, a rukovodstvo škole, kao i roditelji 485 učenika smatraju da je krajnje vrijeme da neko obrati pažnju na potrebe đaka.

- Stolarija je u zaista očajnom stanju. Prozori se često pri jačem vjetru sami otvaraju i mogu nekoga ozbiljno povrijediti. Učenici se zimi bukvalno smrzavaju, a neki od toaleta su neupotrebljivi - rekao je jedan od roditelja učenika ove škole koji nije želio da mu ime objavimo.

Direktor OŠ "Desanka Maksimović" Stanislavko Malinić kaže da se prije dvije godine obraćao Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske s molbom da bude zamijenjena stolarija i urađene sanitarije u toaletima, ali da od toga ništa nije bilo.

- Škola je stara, a stolarija nikada nije mijenjana. Da bismo zagrijali zimi učionice, trošimo veoma mnogo drva i uglja jer je stolarija stara i dotrajala, a veliki dio škole je u staklu. Djeca i nastavnici nerijetko u jaknama sjede na nastavi. Toaleti su posebna priča. Zbog starih cijevi i odvoda širi se nesnosan smrad. To osjete i roditelji koji se žale i strepe za zdravlje mališana - kazao je Malinić.

Dodao je da su u skorije vrijeme sanirali salu, zamijenili namještaj i postavili asfalt ispred škole. Međutim, sadašnja goruća pitanja nikako da riješe.

- U junu nas je posjetio i ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević kao i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović. Ukazao sam im na naš problem. Obećali su da će nas imati u vidu, ali da trenutno nema sredstava - kazao je Malinić.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS su rekli da u skorije vrijeme nisu primili nikakav zahtjev od rukovodstva ove škole.

- U julu je Vlada Republike Srpske odobrila 380.000 KM za sanaciju sistema grijanja i sanitarnih čvorova u školama. U najvećem broju slučajeva zahtjevi škola odnose se upravo na te stavke. Rješavamo ih isključivo prema listi prioriteta onih škola u kojima je normalno odvijanje nastavnog procesa najugroženije - kazali su u resornom ministarstvu.

Poziv

 

Roditelji đaka pozvali su sve nadležne institucije i ustanove da se uključe kako bi pomogli da ova škola bude što prije sanirana.

- Pozvali bismo i predstavnike Srpske pravoslavne crkve koja je izgrađena u neposrednoj blizini da nam pomognu, da bi boravak naših đaka bio prijatniji i da školske prostorije dobiju novo ruho - rekao je jedan od roditelja koji nije želio da mu objavimo ime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana