Sa 500.000 KM Banjaluka podržava obrazovanje studenata

Vesna Popović
Sa 500.000 KM Banjaluka podržava obrazovanje studenata

Banjaluka - Gradonačelnik Igor Radojičić uručio je juče prva rješenja o stipendiranju studenata u akademskoj 2016/2017. godini, a grad će podržati obrazovanje 382 studenta sa 500.000 KM, koliko će iz budžeta biti izdvojeno za ove namjene.

Među prvima ovaj dokumenat dobila je Branka Radivojša, koja je i u protekle tri godine stipendirana po osnovu uspjeha na fakultetu.

- Drago mi je da je grad stao iza studenata. Dodjelom stipendija pokazali su da trud i rad koji ulažemo u obrazovanje nije uzaludan. Od srca zahvaljujem gradu - kazala je Radivojša, inače student četvrte godine Filološkog fakulteta na odsjeku za ruski i srpski jezik i književnost.

Stipendija po osnovu uspjeha na studiju i prema socijalnom statusu iznosi 130 KM, a za deficitarna zanimanja je 250 KM.

Gradonačelnik Igor Radojičić izjavio je da je jučerašnjim uručenjem rješenja o stipendiranju za 11 studenata samo  formalno počeo proces dodjele stipendija.

- Grad je u protekle četiri godine stipendirao 1.440 studenata - kazao je Radojičić.

On se po završetku uručenja rješenja studentima obratio novinarima i osvrnuo na druge aktuelnosti u vezi sa gradom. Istakao je da još nije donesena odluka o zahtjevu autobuskih prevoznika za povećanje cijene karata u gradskom prevozu.

- U toku su razgovori i o cijenama mjesečnih karata te o jedinstvenoj pojedinačnoj karti - dodao je Radojičić.

Istakao je da su prema najavi hotelijera u gradu popunjeni kapaciteti za predstojeće praznike.

- To su povremeni špicevi u sezonama kao što je Nova godina kada je manjak kreveta. Nažalost, u drugim periodima imamo dosta praznog hoda sa znatno manjom popunjenosti hotela. Banjaluci treba bar još jedan veći hotel visoke kategorije sa konferencijskom salom, koja nedostaje gradu i zbog čega ne može biti domaćin nijednog većeg kongresa ili konferencije - naveo je Radojičić.

Istakao je da grad nije taj koji će graditi nove hotele, ali da traže investitore koji bi za to bili zainteresovani.

- Dugo stoji otvoreno pitanje hotela "Palas" zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Imamo najave kompanije "Ćiambela", koja je kupila bivši motel "Internacional", da je zainteresovana za građenje hotela - kazao je Radojičić.

Kazao je da će u prvoj sedmici januara iduće godine grad odlučiti da li će prihvatiti aranžman Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD koji bi trebalo da bude iskorišćen u tehničko i finansijsko restrukturisanje "Toplane".

- To je trebalo da učinimo ovog mjeseca, ali još nismo dobili njihov zvaničan prijedlog. Osim ponude EBRD-a, razmatramo i druge opcije kao što je koncesija - naveo je Radojičić.

Radojičić je juče održao i prvi sastanak timova za saradnju grada i kompanije "Majkrosoft" koji su zaduženi za modernizaciju usluga gradske administracije. Razgovarao je i sa episkopom banjalučkom Jefremom.

Sufinansiranje fasada

Grad će sufinansirati sanaciju fasada četiri stambene zgrade koja podrazumijeva i poboljšanje toplotne izolacije.

Ugovore o obnovi fasada uručio je juče gradonačelnik Radojičić predstavnicima zajednica etažnih vlasnika Aleja Svetog Save broj 4, 8 i 12, Vojvode Radomira Putnika 1, Kralja Petra Drugog 63 i Bana dr Todora Lazarevića 3, 5 i 7. Za ovu namjenu grad će izdvojiti oko 170.000 KM, a ZEV oko 100.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana