Privremeni katanac na 17 lokala u Banjaluci

Jasmina Perišić
Privremeni katanac na 17 lokala u Banjaluci

Banjaluka - Zbog neizdavanja fiskalnih računa inspektori Poreske uprave RS stavili su proteklog mjeseca katanac na 17 kafića, butika, prodavnica i drugih poslovnih objekata.

Pored zabrane rada na period od 15 dana, poreskim obveznicima izdali su i prekršajne naloge u ukupnoj vrijednosti od 19.000 KM, potvrđeno je u Poreskoj upravi RS.

Još su dodali da će s ciljem poštovanja zakonskih propisa i obaveze izdavanja fiskalnih računa nastaviti još intenzivnije kontrole.

- Samo u toku prošlog mjeseca izvršili smo 65 kontrola na području grada i kod 18 poreskih obveznika uočili nepravilnosti. Izdali smo 23 prekršajna naloga i privremeno zatvorili 17 objekata. Ako se osvrnemo na čitavu ovu godinu, ne računajući novembar koji je tek počeo, privremenu zabranu rada izrekli smo za 60 poslovnih objekata - rekli su u Poreskoj upravi RS.

Dodali su da tokom ove godine istim poreskim obveznicima nisu više puta izricane mjere zabrane rada.

- Pored zabrane poslovanja, izricali smo i oštre novčane kazne. Poreskim obveznicima koji nisu poštovali propise izdavali smo prekršajne naloge na iznos od 500 KM, preduzećima 2.000 KM, a za odgovorna lica u tim firmama 500 KM - kazali su u Poreskoj upravi RS.

Predsjednik Udruženja radnika u ugostiteljstvu i turizmu RS Željko Tatić slaže se da ugostitelji kao i svi drugi treba da poštuju zakon.

- Treba kazniti visokim novčanim kaznama sve one koji ne poštuju zakon, ali zatvaranje kafića je najgora moguća mjera, jer tako gubimo svi, od radnika koji ostaju bez plata i doprinosa do države i budžeta koji ti poreski obveznici pune - rekao je Tatić.

Mještanin Borika Saša Grmuša kaže da često pije kafu po gradskim kafićima i uglavnom dobija fiskalne račune, ali da je uveče stanje drugačije.

- Po danu je situacija koliko-toliko uređena. Najgore je u noćnim satima kada se pije alkohol i prave veći cehovi. Tada konobari uglavnom ne donose račun već proizvoljno lupaju cijenu, pa ko se upeca. Skoro stalno platim više od popijenog, ali nemam snage da se s njima raspravljam. Smatram da bi uveče trebalo da budu povećane kontrole, a naročito po klubovima - kazao je Grmuša.

Ugostiteljski objekti

Na spisku Poreske uprave nalazi se 60 ugostiteljskih i trgovačkih objekata kojima je bio zabranjen rad tokom ove godine. Tako su privremeno bili zatvoreni kafići: "Zadatak", "Kabare", "Kafanica", "Milenijum", "Vegas", "Vajld rouz", "Teatar", "Cepelin" i "Vimbldon", roštiljnica "Plava laguna", Noćni klub "DKC Incel", butik "Bravo", zlatara "Šarm" i brojni drugi lokali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana