Преко новог моста у Чесми послије Нове године

Весна Поповић
Преко новог моста у Чесми послије Нове године

Бањалука - Нови мост у Чесми биће у функцији послије Нове године пошто је рок за завршетак изградње помјерен са првобитно планираног 8. новембра на 31. децембар.

Потврдио је то шеф Одсјека за комуналне послове, инвестиције и развој Драженко Кењало који је јуче заједно са начелником Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Зораном Новаковићем и представником извођача радова, предузећа "Приједорпутеви" обишао ово градилиште.

- Рок за завршетак изградње помјерен је због техничких и технолошких проблема. Пројекат за изградњу овог моста направљен је прије поплава 2014. године, али током изградње се јавила потреба за измјенама тог документа. Дошло је до промјене кота висинских вода, што се одразило и на конструкцију овог моста. Због тога једно вријеме радови нису извођени док са извођачем радова и Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде РС нисмо усагласили измјене. Послије тога добили смо сагласност Свјетске банке на измјену пројекта - рекао је Кењало.

Објаснио је да је измијењеним пројектом подигнута висина моста.

- Осим тога, првобитним пројектом било је предвиђено да мост има пет носача, док је измјеном пројектовано седам мањих носача што је омогућило већи проток Врбање. Осим тога, радове су успорили непредвиђени проблеми везани за приступне саобраћајнице - рекао је Кењало.

Подсјетио је да се овај пројекат финансира кроз кредит који је град добио од Свјетске банке за санацију штете настале од поплава 2014. године.

- Првобитно уговорена вриједност пројекта је била 1.742.000 КМ и повећана је за 17.000 КМ, тако да сада цијена радова износи 1.755.000 КМ - објаснио је Кењало.

Руководилац градилишта Саша Рогић рекао је да су сада на ред дошли завршни радови на мосту.

- Конструкција је завршена и чим вријеме буде боље, радићемо хидроизолацију на коловозној плочи. Осим самог моста, треба урадити проширење приступне саобраћајнице из правца Чесме. Додаћемо пјешачку стазу и направити нови пропуст за оборинске воде - објаснио је Рогић.

Камен темељац за изградњу моста у Чесми положен је 5. новембра 2015. године на петнаестак метара низводно од постојећег, који је оштећен у поплавама 2014. године. Нови мост дугачак је 75 метара, а састојаће се од коловоза ширине 6,6 метара и обостраних тротоара ширине два метра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана