Posao za 100 radnika u proizvodnji hrane

Vesna Popović
Posao za 100 radnika u proizvodnji hrane

Banjaluka - Realizacijom projekta "Lokalna poljoprivreda", u koju će biti uloženo 200.000 evra, biće otvoreno 100 novih radnih mjesta u organskoj proizvodnji povrća i voća.

Tim povodom Poljoprivredni fakultet, Gradska uprava i šest partnera juče su potpisali memorandum kojim se kreće u ovaj projekat.

- Evropska unija će obezbijediti 170.000 evra, a ostatak novca partneri. Šansu za zaposlenje dobiće mladi, potom lica koja su već duže vrijeme na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS, kao i osobe sa invaliditetom - rekao je dekan Poljoprivrednog fakulteta Nikola Mićić.

Prema njegovim riječima, za sredstva EU apliciralo 157 projekata iz BiH, ali je ovaj banjalučkog Poljoprivrednog fakulteta dobio najviše poena.

- Pripremljena je parcela od 2,5 hektara u mjesnoj zajednici Motike za te svrhe. Ona je već uzorana, a ušli smo i u nabavku sadnog materijala. Novac će biti iskorišćen da 20 lica pokrene organsku proizvodnju sitnog voća poput malina i kupina, kao i povrća. Pored njih, kroz ukupan projekat još njih 80 dobiće šansu za radno mjesto. Imamo 50 prijavljenih kandidata od kojih ćemo u petak izabrati 20. Oni koji uđu u projekat će u što kraćem roku početi sa sadnjom - kazao je Mićić.

Istakao je da im je želja da razviju sertifikovanu organsku proizvodnju te da će otkup i plasman biti garantovani.

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da će grad putem Centra za razvoj poljoprivrede i sela biti partner.

- Kroz njega utičemo na dva važna aspekta, razvoj poljoprivrede, a drugi je zapošljavanje koji je jedan od nosećih elemenata ovog projekta - istakao je Radojičić.

Napomenuo je da grad svake godine izdvaja znatan iznos novca za razvoj poljoprivrede kroz podsticaje te da je u toku javni poziv za dodjelu novca u 2017. godini.

- Kada su u pitanju subvencije za zapošljavanje i samozapošljavanje u toku je rasprava za izmjenu kriterijuma za dodjelu novca. Želimo da efekti budu što veći. Raspravljamo da li ćemo podsticati nabavku osnovnih sredstava za privrednu djelatnost, licenciranje i sertifikaciju ili dokvalifikaciju radnika - kazao je Radojičić.

Zadruga

Nikola Mićić je rekao da će uz pomoć grada biti formirana zadruga.

- Grad nam je dodijelio prostor za te namjene koji još moramo adaptirati. Cilj je da napravimo mjesto gdje ćemo održavati radionice o pčelarstvu kako bismo unaprijedili proizvodnju meda - kazao je Mićić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana