Посао за 100 радника у производњи хране

Весна Поповић
Посао за 100 радника у производњи хране

Бањалука - Реализацијом пројекта "Локална пољопривреда", у коју ће бити уложено 200.000 евра, биће отворено 100 нових радних мјеста у органској производњи поврћа и воћа.

Тим поводом Пољопривредни факултет, Градска управа и шест партнера јуче су потписали меморандум којим се креће у овај пројекат.

- Европска унија ће обезбиједити 170.000 евра, а остатак новца партнери. Шансу за запослење добиће млади, потом лица која су већ дуже вријеме на евиденцији Завода за запошљавање РС, као и особе са инвалидитетом - рекао је декан Пољопривредног факултета Никола Мићић.

Према његовим ријечима, за средства ЕУ аплицирало 157 пројеката из БиХ, али је овај бањалучког Пољопривредног факултета добио највише поена.

- Припремљена је парцела од 2,5 хектара у мјесној заједници Мотике за те сврхе. Она је већ узорана, а ушли смо и у набавку садног материјала. Новац ће бити искоришћен да 20 лица покрене органску производњу ситног воћа попут малина и купина, као и поврћа. Поред њих, кроз укупан пројекат још њих 80 добиће шансу за радно мјесто. Имамо 50 пријављених кандидата од којих ћемо у петак изабрати 20. Они који уђу у пројекат ће у што краћем року почети са садњом - казао је Мићић.

Истакао је да им је жеља да развију сертификовану органску производњу те да ће откуп и пласман бити гарантовани.

Градоначелник Игор Радојичић је рекао да ће град путем Центра за развој пољопривреде и села бити партнер.

- Кроз њега утичемо на два важна аспекта, развој пољопривреде, а други је запошљавање који је један од носећих елемената овог пројекта - истакао је Радојичић.

Напоменуо је да град сваке године издваја знатан износ новца за развој пољопривреде кроз подстицаје те да је у току јавни позив за додјелу новца у 2017. години.

- Када су у питању субвенције за запошљавање и самозапошљавање у току је расправа за измјену критеријума за додјелу новца. Желимо да ефекти буду што већи. Расправљамо да ли ћемо подстицати набавку основних средстава за привредну дјелатност, лиценцирање и сертификацију или доквалификацију радника - казао је Радојичић.

Задруга

Никола Мићић је рекао да ће уз помоћ града бити формирана задруга.

- Град нам је додијелио простор за те намјене који још морамо адаптирати. Циљ је да направимо мјесто гдје ћемо одржавати радионице о пчеларству како бисмо унаприједили производњу меда - казао је Мићић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана