Počinje uređenje korita potoka Jularac i Podstranac

Vesna Popović
Počinje uređenje korita potoka Jularac i Podstranac

Banjaluka - Uređenjem korita potoka Jularac i Podstranac, koje će uskoro početi, konačno bi trebalo da bude smanjena opasnost od izlivanja ovih vodotoka i plavljenja objekata u naseljima Starčevica i Paprikovac kroz koje oni protiču.

Riječ je o projektu vrijednom 380.000 KM, a zahvaljujući kojem vlasnici više hiljada objekata više neće muku mučiti sa poplavama čim zapada jača kiša.

- Izvođač bi trebalo da bude izabran do kraja sedmice. Početak radova se očekuje od polovine oktobra, a završetak do kraja novembra - saopšteno je iz UNDP-a.

Napomenuli su da će kroz ovaj projekat rizik od bujičnih poplava biti značajno smanjen za te dijelove Banjaluke.

- Direktnu ili indirektnu korist imaće oko 25.000 stanovnika grada i 35 poslovnih subjekata s obzirom na to da vodotoci Jularac i Podstranac protiču kroz gusto naseljeno gradsko područje - rekli su u UNDP-u.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar je rekao da je grad konkurisao za sredstva kod Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) kako bi bila urađena regulacija ovih vodotoka.

- Projekti su odobreni i grad će sufinansirati taj projekat sa 150.000 KM, dok će ostatak novca, odnosno 230.000 KM, izdvojiti UNDP - objasnio je Bilčar.

Dodao je da je na obje lokacije planirano uređenje korita te profilisanje vodnog režima i to na Jularcu u dužini 970 metara, a na Podstrancu u dužini od 974 metra.

- S tim što Podstranac na tom dijelu, koji treba da se radi, ima branu i akumulaciju koja će biti očišćena do projektovane kvote. U oba potoka će biti obezbijeđen bolji protok onda kada imamo velike količine vode i nanose kako ne bi dolazilo do izlivanja - rekao je Bilčar.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Starčevica Predrag Đajić smatra da je krajnje vrijeme za uređenje korita Jularca.

- Niko ne želi probleme koje smo imali 2014. godine sa bujicama koje su plavile domaćinstva. Znam da je grad kroz svoje programe za ovu godinu planirao da uredi korito Jularca i bilo bi odlično da se to uskoro i sprovede u djelo - kazao je Đajić.

Stambeno zbrinjavanje

Uređenje korita potoka nije jedini projekat koji u gradu realizuje UNDP, a kada su u pitanju posljedice koje su  ostale nakon poplava 2014. godine.

Kroz projekat oporavka od poplava, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u saradnji sa Međunarodnom organizacijom, biće izabrane porodice kojima će biti obezbijeđena pomoć da saniraju ili ponovo izgrade objekte oštećene u poplavama. Prijave se mogu slati na javni poziv koji traje do 9. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana