Почиње уређење корита потока Јуларац и Подстранац

Весна Поповић
Почиње уређење корита потока Јуларац и Подстранац

Бањалука - Уређењем корита потока Јуларац и Подстранац, које ће ускоро почети, коначно би требало да буде смањена опасност од изливања ових водотока и плављења објеката у насељима Старчевица и Паприковац кроз које они протичу.

Ријеч је о пројекту вриједном 380.000 КМ, а захваљујући којем власници више хиљада објеката више неће муку мучити са поплавама чим запада јача киша.

- Извођач би требало да буде изабран до краја седмице. Почетак радова се очекује од половине октобра, а завршетак до краја новембра - саопштено је из УНДП-а.

Напоменули су да ће кроз овај пројекат ризик од бујичних поплава бити значајно смањен за те дијелове Бањалуке.

- Директну или индиректну корист имаће око 25.000 становника града и 35 пословних субјеката с обзиром на то да водотоци Јуларац и Подстранац протичу кроз густо насељено градско подручје - рекли су у УНДП-у.

Начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар је рекао да је град конкурисао за средства код Развојног програма Уједињених нација (УНДП) како би била урађена регулација ових водотока.

- Пројекти су одобрени и град ће суфинансирати тај пројекат са 150.000 КМ, док ће остатак новца, односно 230.000 КМ, издвојити УНДП - објаснио је Билчар.

Додао је да је на обје локације планирано уређење корита те профилисање водног режима и то на Јуларцу у дужини 970 метара, а на Подстранцу у дужини од 974 метра.

- С тим што Подстранац на том дијелу, који треба да се ради, има брану и акумулацију која ће бити очишћена до пројектоване квоте. У оба потока ће бити обезбијеђен бољи проток онда када имамо велике количине воде и наносе како не би долазило до изливања - рекао је Билчар.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Старчевица Предраг Ђајић сматра да је крајње вријеме за уређење корита Јуларца.

- Нико не жели проблеме које смо имали 2014. године са бујицама које су плавиле домаћинства. Знам да је град кроз своје програме за ову годину планирао да уреди корито Јуларца и било би одлично да се то ускоро и спроведе у дјело - казао је Ђајић.

Стамбено збрињавање

Уређење корита потока није једини пројекат који у граду реализује УНДП, а када су у питању посљедице које су  остале након поплава 2014. године.

Кроз пројекат опоравка од поплава, који финансира Европска унија, а спроводи УНДП у сарадњи са Међународном организацијом, биће изабране породице којима ће бити обезбијеђена помоћ да санирају или поново изграде објекте оштећене у поплавама. Пријаве се могу слати на јавни позив који траје до 9. новембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана