Почиње уређење бањалучких излетишта

Сања Амиџић
Почиње уређење бањалучких излетишта

Бањалука - Уређење излетишта на подручју града почеће идуће седмице тако да ће Бањ брдо, Шибови, Крупа на Врбасу и друга излетишта спремно дочекати љепше вријеме и бројне посјетиоце.

Рекли су ово у Градској управи и додали да се на излетиштима на подручју града редовно одржава зеленило, комуналне опреме и јавне расвјете.

- Уређење излетишта на Бањ брдо и Шибовима обухвата посебне мјере као што је орезивање, подизање и проред крошњи стабала, сјечу старог дрвећа, уређење грмља, кошење траве те уништавање и сузбијање корова - казали су у Градској управи.

Додају да ће радови трајати током читавог априла како би излетишта била спремна за дочек Међународног празника рада, 1. маја када грађани традиционално посјећују ова мјеста.

Поред Бањ брда и Шибова значајна излетишта на подручју града су и Делибашино село у Трапистима те мјесто Крупа на Врбасу коју посјетиоци најчешће обилазе због слапова ријеке Крупе и Манастира Светог пророка Илије.

Према Програму заједничке комуналне потрошње градске власти су у оквиру средстава за одржавање зелених површина за одржавање излетишта ове године планирали 8.500 марака.

- За одржавање јавне хигијене на подручју града планирано је 3,3 милиона марака док је за одржавање комуналне опреме планирано 230.000 марака - наводи се у програму.

Мјештанка Росуља Добрила Марић каже да неколико пута годишње посјети Трешњик на Бањ брду које је скоро увијек уређено.

- Када дође топлије и љепше вријеме радо са дјецом прошетам до Бањ брда како би уживали у природи. Због чега је битно да та мјеста буду уређена - казала је Марићева.

Зоран Савић из Обилићева каже да са првим прољећним лијепим данима са пријатељима обилази бањалучка излетишта.

- Идемо на излетишта због лијепе природе. Највише волим Трешњик мада су и љепоте Крупе на Врбасу неизбјежне  - казао је Савић.

Смеће

Бачени папирићи, кесе, пластичне боце честа су слика излетишта након викенда а посебно послије празника.

- И поред тога што на излетиштима постоје контејнери и корпе за отпатке несавјесни грађани често смеће остављају на ливади али и поломљене клупе и столице. То им не служи на част - кажу у Градској управи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана