Oronule škole biće srušene

Jasmina Perišić
Oronule škole biće srušene

Banjaluka - Većina područnih škola u grada koja su zatvorene biće srušene jer su objekti u lošem stanju.

U Gradskoj upravi kazali su da je u toku prepis vlasništva nad školama sa Ministarstva prosvjete i kulture RS na grad.

- Čim se ovaj proces završi odlučićemo koje škole će biti srušene, a za koje postoje uslovi da se iskoriste u neke druge svrhe. Postoji mogućnost da se neki od ovih objekata, koji nisu  dotrajali, preda mjesnim zajednicama na korišćenje - kazali su u Gradskoj upravi i dodali da su neki objekti trošni, te da ih je neophodno hitno ukloniti jer predstavljaju opasnost za ljude.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS rekli su da je u posljednjih deset godina zatvoreno šest područnih škola u gradu.

- To su područna odjeljenja osnovne škole "Petar Kočić" u Lokvarama i Vilusima, te odjeljenja OŠ "Mladen Stojanović" u Obrovcu i Stratinskoj kod Bronzanog Majdana. Pored toga, zatvorena je i područna škola  "Vojislav Ilić" u Rekavicama i "Jovan Dučić" u Barlovcima - kazali su u Ministarstvu.

 Za sada brigu o ovim objektima koji predstavljaju zapušten prizor svakog mjesta u kojem se nalaze vode centralne škole kojima su objekti pripadali.

Predsjednici mjesnih zajednica Bronzani Majdan, Kola, Rekavice i Zalužani na čijim teritorijama se nalaze  zatvorene škole kažu da je većina objekata u lošem stanju, ali da će se truditi da spase one objekte koji još odolijevaju zubu vremena.

Predsjednik MZ Kola Ljubomir Sladojević rekao je da u Kolima imaju dvije zatvorene područne škole.

- U Lokvarima i Vilusima su zatvorene obje područne škole. Škola u Lokvarima je u dobrom stanju i već smo predlagali gradu da nam dozvoli da je pretvorimo u dom, halu za sastanke ili u poljoprivrednu zadrugu. Nećemo dozvoliti da propadne objekat koji se može spasiti - rekao je Sladojević i dodao da se za školu u Vilusima više ništa ne može učiniti jer je u potpunosti devastirana.

Obećanja

Pojedini predstavnici mjesnih zajednica kažu da su dobili obećanje od grada da će pojedine napuštene škole biti spasene, te da će im biti ustupljeni na dalje korišćenje.

- Međutim, sumnjamo u data obećanja jer je vrijeme predizborne kampanje. Svaki bitniji zbor građana se dešava ispred škole, glasamo u tim objektima, a pitanje je kad će nam se krov obrušiti na glavu - rekao je predsjednik Mjesne zajednice Rekavica Darko Račić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana