Нема промјене кирије за штандове на Тржници

Данијела Стоканић
Нема промјене кирије за штандове на Тржници

Бањалука - Кирије за закуп штандова на Тржници у центру града неће се мијењати, упркос захтјеву закупаца да буду смањене!

Изјавио је то "Гласу Српске" директор "Тржнице" Миодраг Каурин!

- Кирија за закуп штандова ће и даље бити онолика колика је уговором регулисана. То је доња граница, управа "Тржнице" је не може спустити, да не би направила губитке. Осим тога, и даље стоји да продавци који поштују све оно што им управа предузећа налаже од уговорене накнаде практично остварују попуст на кирију и до 40 одсто. Тренутно, таквих је више од 95 одсто - рекао је Каурин.

Додао је да су продавци од управе овог предузећа тражили и да се елеминишу продавци робе на црно, који се налазе у непосредној близини Тржнице.

- Разумијевајући њихову потребу, у договору са надлежним из града, на простору испред Тржнице направили смо тезге за десет продавца производа из кућне радиности. А заузврат од градске инспекције смо захтијевали да елиминише остале продавце који робу продају на црно. Нажалост, већ годину нико ништа не предузима - рекао је Каурин.

Из тога разлога су, истакао је Каурин, уклонили и тезге које су поставили за продавце производа из кућне радиности.

Закупци штандова са текстилом, електроматеријалом, обућом… су прошле седмице обуставили рад на један час да би исказали своје незадовољство, али и најавили колективни штрајк, ако управа не смањи кирије за штандове. Између осталог, продавци су тражили да се ријеши и питање загријавања простора.

- У доњем дијелу Тржнице је немогуће обезбиједити гријање, као што је то у неком другом тржном центру, јер се врата често отварају и промаја хлади простор. Зато смо сваком од закупаца обезбиједили да у свом киоску има интерно бројило и могућност постављања гријалице - казао је Каурин.

Истакао је да ће почетком маја највјероватније обавити лицитацију сваког простора, јер овако је немогуће да сви буду задовољни.

На Тржници тренутно има 500 закупаца, од чега је њих 130 у доњем дијелу, који су и поднијели захтјев за смањење кирије.

Продавац Миливоје Вучић, којем је продаја одјеће на пијаци једини приход, рекао је да би с обзиром на услове за рад, цијене закупа могле бити ниже.

- Од продаје одјеће сваки мјесец једва прикупим 600 марака, да бих платио кирију. Љети се некако и може издржати, јер има купаца, али зими је катастрофа. Ево, данас нисам зарадио ни 40 марака, а било је дана кад сам кући одлазио празних џепова - пожалио се Вучић.

За штанд од два метра квадратна Боса М. каже да на мјесечном нивоу, без обзира на то да ли је шта продала, мора да издвоји 620 марака.

- Кирија је ранијих година била и већа, али је и промет био бољи. Дошло је такво вријеме да данима ништа нико не купи. Али шта ћу, немам избора. Најгоре ми је то што је много хладно - казала је Боса и додала да им је промет, поред кризе, највише опао због нелегалних продаваца.

Кирија за штанд и пословне просторе у бањалучкој "Тржници" износи од 600 до 2.000 марака.

Кућа

Миодраг Каурин је изјавио да су поједини продавци, који раде на црно, претворили напуштену кућу уз паркинг Дома омладине у магацин, из којег свакодневно износе робу коју продају на платоу испред "Боске".

- Продавце на црно свакодневно пријављујем надлежним органима, али, узалуд, то лоше контролишу - рекао је Каурин.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана