Nema para za škole na Starčevici i Adi

Vesna Popović
Nema para za škole na Starčevici i Adi

Banjaluka - Nema ništa od izgradnje novih osnovnih škola na Starčevici i u Adi, jer, kako kažu u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, u republičkom budžetu za 2016. godinu nije obezbijeđen novac za tu namjenu.

Tako da će osnovci iz ovih dijelova grada nastavu i dalje pohađati u pretrpanoj OŠ "Branko Radičević" na Starčevici ili u nešto udaljenoj OŠ "Stanko Rakita" u Vrbanji.

U Ministarstvu priznaju da zbog nedostatka škola u ova dva naselja postoji veliki priliv učenika u druge škole. Podsjetili su da je iz tog razloga obnovu i nadogradnju učioničkog prostora OŠ "Branko Radičević" iz Razvojnog programa RS uloženo više od 1,3 miliona maraka.

- Odranije postoji inicijativa da na Starčevici bude izgrađena nova škola, čime bi bio smanjen pritisak na OŠ "Branko Radičević" i unaprijeđen kvalitet nastave. Nedavno smo primili i zahtjev ove škole za nadogradnju postojećeg objekta zbog velikog broja učenika i manjka prostora za organizovanje nastavnog procesa, te zahtjeve mjesne zajednice Ada i građana ovog naselja za izgradnju nove škole. Međutim, nemamo novca za te investicije - kazali su u Ministarstvu.

Još su napomenuli da kada je u pitanju rasterećivanje škole "Branko Radičević" moguća su rješenja koje nužno ne podrazumijevaju izgradnju novog školskog objekta.

- Na primjer, učenici iz Ade, koji se inače upisuju u školu "Branko Radičević", mogli bi pohađati OŠ "Stanko Rakita" u Vrbanji, čije rukovodstvo obezbjeđuje besplatan prevoz do škole za sve učenike sa područja tog naselja - kazali su u Ministarstvu.

Ni u Gradskoj upravi nisu mogli ponuditi rješenje kada je u pitanju izgradnja novog objekta na Starčevici o kojem se godinama govori.

Samo su obrazložili da je preopterećenje škole "Branko Radičević" nastalo, jer je u prethodnih sedam-osam godina, u neposrednoj blizini škole niklo novo stambeno naselje iz kojeg se sva djeca upisuju u pomenutu školu.

- Istovremeno, niklo je i novo naselje na području MZ Ada, koje je takođe upisno područje pomenute škole. Grad ima interes da u Adi bude izgrađena nova, bar petorazredna škola, kojom bi znatno bila rasterećena centralna škola - pojasnili su u Gradskoj upravi.

Dodali su da je regulacionim planom predviđena gradnja škole i vrtića na Adi, a obilježene su i parcele koje su vlasništvo grada.

- Resornom ministarstvu su upućivani prijedlozi da budu obezbijeđena sredstva za izgradnju škole. Zahtjeve su takođe pisali i roditelji sa područja Ade, ali do danas nije bilo odgovora - kazali su u Gradskoj upravi.

Obaveze

Iz Gradske uprave su poručili da je u skladu sa Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju Ministarstvo dužno obezbijediti uslove za osnivanje i početak rada škole.

- To podrazumijeva objekte i opremu. U svim dosadašnjim primjerima izgradnje ili dogradnje grad se uključivao i pomagao kroz izradu urbanističko-tehničkih uslova, finansiranje temelja ili nekih drugih troškova. Kada se Ministarstvo odluči i obezbijedi sredstva za gradnju škole, grad će u skladu sa svojim mogućnostima preuzeti dio obaveza - naveli su u Gradskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana