Нема пара за школе на Старчевици и Ади

Весна Поповић
Нема пара за школе на Старчевици и Ади

Бањалука - Нема ништа од изградње нових основних школа на Старчевици и у Ади, јер, како кажу у Министарству просвјете и културе Републике Српске, у републичком буџету за 2016. годину није обезбијеђен новац за ту намјену.

Тако да ће основци из ових дијелова града наставу и даље похађати у претрпаној ОШ "Бранко Радичевић" на Старчевици или у нешто удаљеној ОШ "Станко Ракита" у Врбањи.

У Министарству признају да због недостатка школа у ова два насеља постоји велики прилив ученика у друге школе. Подсјетили су да је из тог разлога обнову и надоградњу учионичког простора ОШ "Бранко Радичевић" из Развојног програма РС уложено више од 1,3 милиона марака.

- Одраније постоји иницијатива да на Старчевици буде изграђена нова школа, чиме би био смањен притисак на ОШ "Бранко Радичевић" и унапријеђен квалитет наставе. Недавно смо примили и захтјев ове школе за надоградњу постојећег објекта због великог броја ученика и мањка простора за организовање наставног процеса, те захтјеве мјесне заједнице Ада и грађана овог насеља за изградњу нове школе. Међутим, немамо новца за те инвестиције - казали су у Министарству.

Још су напоменули да када је у питању растерећивање школе "Бранко Радичевић" могућа су рјешења које нужно не подразумијевају изградњу новог школског објекта.

- На примјер, ученици из Аде, који се иначе уписују у школу "Бранко Радичевић", могли би похађати ОШ "Станко Ракита" у Врбањи, чије руководство обезбјеђује бесплатан превоз до школе за све ученике са подручја тог насеља - казали су у Министарству.

Ни у Градској управи нису могли понудити рјешење када је у питању изградња новог објекта на Старчевици о којем се годинама говори.

Само су образложили да је преоптерећење школе "Бранко Радичевић" настало, јер је у претходних седам-осам година, у непосредној близини школе никло ново стамбено насеље из којег се сва дјеца уписују у поменуту школу.

- Истовремено, никло је и ново насеље на подручју МЗ Ада, које је такође уписно подручје поменуте школе. Град има интерес да у Ади буде изграђена нова, бар петоразредна школа, којом би знатно била растерећена централна школа - појаснили су у Градској управи.

Додали су да је регулационим планом предвиђена градња школе и вртића на Ади, а обиљежене су и парцеле које су власништво града.

- Ресорном министарству су упућивани приједлози да буду обезбијеђена средства за изградњу школе. Захтјеве су такође писали и родитељи са подручја Аде, али до данас није било одговора - казали су у Градској управи.

Обавезе

Из Градске управе су поручили да је у складу са Законом о основном образовању и васпитању Министарство дужно обезбиједити услове за оснивање и почетак рада школе.

- То подразумијева објекте и опрему. У свим досадашњим примјерима изградње или доградње град се укључивао и помагао кроз израду урбанистичко-техничких услова, финансирање темеља или неких других трошкова. Када се Министарство одлучи и обезбиједи средства за градњу школе, град ће у складу са својим могућностима преузети дио обавеза - навели су у Градској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана