Mamac za goste u Banjaluci „Park ljubavi“ i dajak pristanište

Vesna Popović
Mamac za goste u Banjaluci „Park ljubavi“ i dajak pristanište

Banjaluka „Park ljubavi“, dajak pristanište i stalni sadržaj na Kastelu su aduti kojima grad namjerava da privuče što veći broj posjetilaca.

Iz Gradske uprave kažu da će to biti prioritet u narednom periodu. Načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalija Trivić rekla je da su gradu potrebni stalni turistički sadržaji koje će posjetioci moći da obiđu u vrijeme kada nema planiranih sadržaja.

- Moramo dugoročno graditi infrastrukturu koja će privući turiste. Gradu su potrebni konstantni sadržaji koji će biti razlog da neko dođe u Banjaluku. Zato smo to i predložili kao kapitalne investicije - kazala je Trivićeva i dodala da će realizacija zavisiti od raspoloživog novca.

„Park ljubavi“ trebalo bi da oživi legendu o Safikadi.

- Dajak pristanište bi trebalo da promoviše dajak čamac i njegov značaj za Banjaluku. Iako još nije određena tačna lokacija, ona će vjerovatno biti na jednoj od plaža na Vrbasu. U planu su stalni sadržaji na Kastelu koji bi pored same tvrđave dodatno privukli turiste da dođu - objasnila je Trivićeva.

Napomenula je da je završena analiza turističkog brenda grada.

- Brendovi grada su, bez sumnje, manifestacije kao što je „Fresh Wave“, adrenalinski turizam u koji je uključen rafting, vožnja dajak čamcem, a u gastro ponudi ćemo se bazirati na brendiranju banjalučkog ćevapa - kazala je Trivićeva.

Na tome se bazirala i promotivna kampanja potencijala grada koja je ljetos sprovedena u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, jer iz tih zemalja u Banjaluku dolazi najveći broj turista. Rezultate kampanje i trenutno stanje u turizmu razmatrali su i odbornici Skupštine grada na zasjedanju 23. novembra.

- Ovogodišnja promocija potencijala grada u regionu koncentrisala se na pojmove avantura, pozitivna energija i ritam uz slogan „Simpldž AdoraBLe“. Prezentovane su manifestacije kao što su „Beer Fest“, „Demofest“ te „Fresh Wave “, Rafting regata Banjaluka - Beograd, Međunarodna kajak trka na Vrbasu, a u adrenalinskom sportu istaknuti su rafting, vožnja dajakom, biciklizam, planinarenje i Banjalučki polumaraton - navedeno je u informaciji o stanju i dostignutom stepenu razvoja turizma u gradu za 2017. usvojenoj na posljednjem zasjedanju gradskog parlamenta.

U julu i avgustu je došlo do porasta posjeta turista za deset  odsto, a grad je za prvih osam mjeseci posjetilo 52.398 turista koji su ostvarili 80.958 noćenja. Nedavno je završena i zimska promocija s ciljem da u grad dođe što više turista za vrijeme novogodišnjih praznika. Program proslave će trajati od 1. decembra do 15. januara. Prvih dana decembra počinje „Zimzograd“, a pripremljen je i program obilježavanja nikoljdanskih praznika. Planirana su tri dana koncerata na kojima će nastupiti regionalne zvijezde. 

Slogan

Kako je obrazloženo u informaciji, u sloganu „Simply AdoraBLe “ su istaknuti inicijali grada BL s ciljem da se prenese da je Banjaluka grad koji se „jednostavno obožava“ zbog svih sadržaja koje nudi.

- Riječ „simpldž“ upućuje na to da nisu potrebna dodatna objašnjenja jer se Banjaluka voli. AdotaBLe se odnosi na neodoljivu Banjaluku koju svako treba da posjeti i doživi - stoji u informaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana