Мамац за госте у Бањалуци „Парк љубави“ и дајак пристаниште

Весна Поповић
Мамац за госте у Бањалуци „Парк љубави“ и дајак пристаниште

Бањалука „Парк љубави“, дајак пристаниште и стални садржај на Кастелу су адути којима град намјерава да привуче што већи број посјетилаца.

Из Градске управе кажу да ће то бити приоритет у наредном периоду. Начелница Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Наталија Тривић рекла је да су граду потребни стални туристички садржаји које ће посјетиоци моћи да обиђу у вријеме када нема планираних садржаја.

- Морамо дугорочно градити инфраструктуру која ће привући туристе. Граду су потребни константни садржаји који ће бити разлог да неко дође у Бањалуку. Зато смо то и предложили као капиталне инвестиције - казала је Тривићева и додала да ће реализација зависити од расположивог новца.

„Парк љубави“ требало би да оживи легенду о Сафикади.

- Дајак пристаниште би требало да промовише дајак чамац и његов значај за Бањалуку. Иако још није одређена тачна локација, она ће вјероватно бити на једној од плажа на Врбасу. У плану су стални садржаји на Кастелу који би поред саме тврђаве додатно привукли туристе да дођу - објаснила је Тривићева.

Напоменула је да је завршена анализа туристичког бренда града.

- Брендови града су, без сумње, манифестације као што је „Fresh Wave“, адреналински туризам у који је укључен рафтинг, вожња дајак чамцем, а у гастро понуди ћемо се базирати на брендирању бањалучког ћевапа - казала је Тривићева.

На томе се базирала и промотивна кампања потенцијала града која је љетос спроведена у Србији, Хрватској и Словенији, јер из тих земаља у Бањалуку долази највећи број туриста. Резултате кампање и тренутно стање у туризму разматрали су и одборници Скупштине града на засједању 23. новембра.

- Овогодишња промоција потенцијала града у региону концентрисала се на појмове авантура, позитивна енергија и ритам уз слоган „Симплџ АдораБЛе“. Презентоване су манифестације као што су „Беер Фест“, „Демофест“ те „Fresh Wave “, Рафтинг регата Бањалука - Београд, Међународна кајак трка на Врбасу, а у адреналинском спорту истакнути су рафтинг, вожња дајаком, бициклизам, планинарење и Бањалучки полумаратон - наведено је у информацији о стању и достигнутом степену развоја туризма у граду за 2017. усвојеној на посљедњем засједању градског парламента.

У јулу и августу је дошло до пораста посјета туриста за десет  одсто, а град је за првих осам мјесеци посјетило 52.398 туриста који су остварили 80.958 ноћења. Недавно је завршена и зимска промоција с циљем да у град дође што више туриста за вријеме новогодишњих празника. Програм прославе ће трајати од 1. децембра до 15. јануара. Првих дана децембра почиње „Зимзоград“, а припремљен је и програм обиљежавања никољданских празника. Планирана су три дана концерата на којима ће наступити регионалне звијезде. 

Слоган

Како је образложено у информацији, у слогану „Simply AdoraBLe “ су истакнути иницијали града БЛ с циљем да се пренесе да је Бањалука град који се „једноставно обожава“ због свих садржаја које нуди.

- Ријеч „симплџ“ упућује на то да нису потребна додатна објашњења јер се Бањалука воли. AdotaBLe се односи на неодољиву Бањалуку коју свако треба да посјети и доживи - стоји у информацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана