Лажни позиви и пијане муштерије тање пазар

Јасмина Перишић
Лажни позиви и пијане муштерије тање пазар

Бањалука - Градски таксисти муку муче са неодговорним грађанима који такси оператерима упућују лажне позиве или избјегавају да плате вожњу. Због оваквих појединаца такси службе губе око 15 одсто укупног профита.

Потврдио је ово предсједник удружења "БЛ такси" Драган Пуришић и додао да се углавном сви таксисти носе са сличним проблемима приликом обављања посла.

- Дешавало се да појединци позову такси и када он дође, са балкона гледају и добацују таксисти, дајући му до знања да је преварен. Чести су и случајеви да таксиста стигне на одредиште на којем нема никога. Иако су позвали такси, појединци уграбе први који дође, јер им је тешко причекати возило које су наручили - испричао је Пуришић.

Каже да су размишљали да уведу забрану за бројеве са којих стижу неозбиљни позиви, као што је случај у западним земљама.

- Понекад се дешава и да нас позову, а немају новца. У питању су углавном пијане муштерије. Конобари им у кафани извуку сав новац, па им позову такси, да их ми возимо за џабе - каже Пуришић.

Додаје да такве углавном избаци из возила, али се понекад сажали па неког и одвезе до куће.

- Неке муштерије се извуку са причом да немају новца код себе, те да ће платити чим се попну у стан и узму га. Унапријед знамо да се у 90 одсто случајева та муштерија неће вратити да плати дуг - рекао је Пуришић.

Да одрже возило уредно и чисто за таксисте је Сизифов посао, који кажу да су жене и дјеца ти који га највише отежавају.

- Мени је нарочито битна чистоћа таксија. Желим да ми свака муштерија уђе у чист и исправан аутомобил. Е ту су жене најпроблематичније. Поједине немају обзира, поготово кад се возе са дјецом. Пуштају их да се пењу у обући по сједиштима, иако је напољу киша и блато и знају да су им ципелице прљаве. Дозвољавају дјеци и да се играју са електронским подизачима прозора, а уколико их таксиста опомене, оне се жале на нељубазност - испричао је овај таксиста.

У својој каријери и таксиста Милорад Росић се нагледао свега и свачега, али каже да посао таксисте има и добрих страна.

- Имамо и занимљивих муштерија које је част возити. Тај стални контакт са људима, од земљорадника до министара, чини нас веома информисаним. Увијек међу првима сазнамо шта се и гдје дешава у граду. Наравно да не причамо около то што видимо или чујемо у возилу, јер другачије се овај посао не може ни радити - испричао је Росић.

Изгубљене ствари

Драган Пуришић је рекао да се неријетко дешава да неко од муштерија заборави новац у таксију.

- Недавно је колега из удружења пронашао 7.800 евра у таксију и вратио новац муштерији која га је заборавила. Било је ту још сличних случајева, а новац смо увијек враћали. На тај начин смо изградили повјерење и стекли своје сталне муштерије - казао је Пуришић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана