Igor Radojičić o izgradnji novog tržnog centra: Delta puni budžet i otvara radna mjesta

Vesna Popović
Igor Radojičić o izgradnji novog tržnog centra: Delta puni budžet i otvara radna mjesta

Banjaluka - Od izgradnje "Delta sitija" grad će imati višestruku korist, najprije kroz naplatu naknada za uređenje građevinskog zemljišta i rente, upošljavanje domaćih građevinara, a na kraju i nova radna mjesta za više stotina građana. Pored toga, povećaće promet u trgovini i ugostiteljstvu i privući će goste iz regiona.

Rekao je to juče gradonačelnik Igor Radojičić najavljujući početak izgradnje ovog tržnog centar za 29. jun na Banjalučkom polju.

- To je izuzetno važna investicija jer će kompanija "Delta holding" investirati 60 miliona evra u objekat od 60.000 metara kvadratnih. Rok za završetak radova je novembar iduće godine - naveo je Radojičić.

Najavio je da se grad priprema za izradu urbanističkog plana.

- U budžetu je za te namjene planirano više od 500.000 KM i uskoro ćemo raspisati konkurs za izbor firme koja će biti zadužena za taj posao. Nadam se da će do kraja godine biti izmijenjen Zakon o prostoru i građenju, te da ćemo kroz dogovor sa međunarodnim organizacijama uvesti Banjaluku u pilot projekat izdavanja elektronske građevinske dozvole za građane - kazao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, pokušava se naći rješenje problema prevelikog broja učenika u OŠ "Branko Radičević". - Potrebna je nova škola na području Ade i Starčevice. Ono što grad može da uradi je da odredi lokaciju i da nakon toga sa Vladom RS razgovara, jer gradnja škola spada u nadležnost Republike. Kada će to biti, teško je reći - precizirao je Radojičić.

Dodao je da bi do kraja godine trebalo da bude preuređen prostor za potrebe vrtića na Obilićevu.

- Za rekonstrukciju u budžetu imamo 100.000 KM. Pored toga, važećim RP-om planirana je izgradnja još jednog na Kupusištu. Trenutno pripremamo projekat kako bismo što prije počeli sa gradnjom - kazao je Radojičić.

Potvrdio je da danas od rukovodstva gradske "Toplane" očekuje izvještaj o primanjima direktora ovog preduzeća.

- Kad dobijem izvještaj, onda ću moći da se izjasnim o tom pitanju jer ne želim nikoga da osuđujem na osnovu nepotvrđenih informacija - rekao je Radojičić.

Govoreći o radu skupštinske većine, Radojičić je rekao da

postoji potpisani koalicioni sporazum SNSD-a, DNS-a, SP-a, US te odbornika nacionalnih manjina.

- Za mene je on važeći. Do sada smo kvalitetno radili, ali vidljivo je da se u nekoliko partija dešavaju ozbiljni potresi i da je moguće da će doći do promjene statusa pojedinih odbornika. Ako unutar partija procesi budu išli tako destruktivno i budu većih razmjera, onda će neminovno doći do restrukturiranja i formiranja nove skupštinske većine - istakao je Radojičić.

V.d. načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević je kazao da pripremni radovi za novu toplanu idu predviđenim planom.

- Do kraja mjeseca bi trebalo da bude gotov generalni projekat, plaćene obaveze te izdata građevinska dozvola kako bismo mogli uvesti u posao izvođača radova - kazao je Stanarević.

Regulacioni planovi

Kada je u pitanju lokacija na kojoj je počela izgradnja "Siti mola", Slobodan Stanarević je rekao da se sa svim stranama uključenim u ovaj projekat razgovara o izmjeni regulacionog plana (RP) koji će reći šta bi tu moglo biti izgrađeno.

- Vjerujem da ćemo do kraja godine imati plan koji će definisati izgled tog prostora. Potpisan je i ugovor o izmjeni RP-a za područje "Čajavca", gdje se nadam da ćemo konačno dobiti rješenje kako bi se taj dio svrstao u gradsku cjelinu koja ima svoj smisao - kazao je Stanarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana