Golf tereni magnet za turiste

Andrea Simanić
Golf tereni magnet za turiste

Banjaluka - Jedan od najpopularnijih svjetskih sportova uskoro bi trebalo da zaživi i u Banjaluci, jer je dogodine planirana izgradnja terena za golf, koji bi uveliko povećali turističku ponudu ovog grada.

- Čekamo da Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju da saglasnost za završetak prostornog plana u naselju Zalužani, u kojem će biti ucrtani i tereni za golf. Gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović i predsjednik opštine Laktaši Milovan Topolović dali su "zeleno svjetlo" za ovaj projekat i nadamo se da će izrada tog prostornog plana biti završena do proljeća - rekao je predsjednik Golf kluba Banjaluka Aleksandar Bijelić.

On je istakao da se nada da će tada biti stvoreni svi uslovi da se pristupi realizaciji izgradnje terena.

- Za oko devet polja na 35 hektara zemljišta biće potrebno izdvojiti 3,5 miliona evra, a izgradnju će finansirati privatne firme i donacije iz inostranstva. U klubu postoje ljudi koji su voljni da ulažu u golf. Vlada RS samo treba da da koncesiju za korišćenje tog zemljišta za koji bi klub plaćao određenu nadoknadu - objasnio je Bijelić.

Prema njegovim riječima, prije dvije godine urađen je idejni projekat za golf teren u Zalužanima, sa pratećim sadržajima kao što su bazen, teretana, klupske prostorije, restoran...

- Golf klub Banjaluka osnovala je 2008. godine grupa entuzijasta koji su željeli da ovaj mondenski sport dovedu u Srpsku, čiji bi razvoj sasvim sigurno kasnije doprinio promociji našeg grada u svijetu - istakao je Bijelić.

Kako on navodi, 283 člana ovog kluba za sada, nažalost, treniraju na terenima golf klubova u Sarajevu i Zagrebu.

- Nadamo se da ćemo u sljedećih nekoliko mjeseci napraviti barem manje vježbalište u Banjaluci - dodao je Bijelić.

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS rekli su da su u toku izmjene i dopune prostornog plana u cijeloj RS, odnosno procedura prikupljanja potreba lokalnih zajednica, javnih preduzeća i drugih institucija o njihovim potrebama za izmjene prostornog plana.

Oprema

Iako mnogi smatraju da je golf sport bogatih, Bijelić ističe da to nije tačno.

- Kompletna oprema košta oko 800 maraka, dok je za kvalitetnu opremu za skijanje potrebno i više novca - rekao je Bijelić.

Golf je nastao u četrnaestom vijeku u Škotskoj, a prvi igrači su bili ovčari koji su upotrebljavali palice od drveta, a kao rupe su im služile zečije jame.

Uz fudbal i košarku golf je najpopularniji sport u svijetu. Poslije više od stotinu godina golf će se 2016. godine ponovo vratiti na Olimpijske igre.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana