Čarobni svijet nota obojen zlatom: Muzička škola “Opus conmusica” nastavlja da niže uspjehe

Katarina Šaponja
Čarobni svijet nota obojen zlatom: Muzička škola “Opus conmusica” nastavlja da niže uspjehe

Muzička škola “Opus conmusica” već tradicionalno osvaja medalje na raznim takmičenjima, a posljednji njihov veliki uspjeh bio je na Međunarodnom sajmu obrazovanja “Putokazi” u Srbiji na kojem su osvojili čak tri zlatne medalje i povelju.

Riječ je o nagradama koje su regionalnog karaktera iz oblasti ocjene kvaliteta vaspitno-obrazovne ustanove. Kako su naveli iz ove škole, na prestižnom sajmu u Srbiji učestvovale su i institucije koje predstavljaju više od 500 obrazovnih profila i daju sveobuhvatnu ponudu srednjeg, višeg i visokog školstva.

Direktorica škole “Opus conmusica” Dragana Banjac rekla je za “Glas Srpske” kako im nagrade mnogo znače, te predstavljaju veliko priznanje za dosadašnji rad.

- Svake godine imamo tradicionalna takmičenja, ali se tokom godine više baziramo na javne koncerte zato što smatramo da je veća motivacija za učenike da se javno predstavljaju i tako napreduju - kazala je Banjčeva te dodala da svoja umijeća redovno pokazuju na koncertima, a imaju i saradnju sa svim kulturnim institucijama u gradu.

Kako smatra, tajna njihovog uspjeha je velika posvećenost poslu, ljubav prema muzici i pedagogiji, te širok spektar ponude za sve učenike ove ustanove.

- Naša škola radi već treću deceniju i prva smo privatna muzička škola u BiH sa oko 180 članova, osnovana sa ciljem promovisanja značaja muzičkog obrazovanja i stabilnijeg intelektualnog razvoja ličnosti - objasnila je Banjčeva.

Ona je objasnila da u našem obrazovnom sistemu još nije zastupljeno da sa instrumentalnom nastavom učenici mogu da krenu već u predškolskom uzrastu, gdje individualno sviraju na klaviru koji je osnova za dalji napredak, a “Opus conmusica” polaznicima to nudi uz licencu.

- Kada završi tu obuku u trajanju od godinu dana, učenik posjeduje jako dobru osnovu kako bi se kasnije mogao obrazovati u bilo kojem muzičkom smjeru - istakla je ona  i dodala da  to mogu biti  električna, bas, klasična i akustična gitara, klavir, harmonika, zatim violina, saksofon, klarinet, truba te scensko moderno pjevanje.

Iz škole “Opus conmusica” sa ponosom ističu da su franšizni partneri i predstavnici evropskih programa “Conmusica”, instituta čiji je centar u Hamburgu.

- Naše obrazovno djelovanje je, za 23 godine prisustva u našem gradu, prepoznato od mnogih relevantnih institucija pa smo i sa ponosom nosioci Plakete grada Banjaluka 2019. godine koje nam je uručeno za izuzetan doprinos u razvoju muzičkog obrazovanja – kazala je Banjčeva.

Koncerti

Iz škole “Opus conmusica” navode da ih očekuju nastupi i koncerti na kojima će učenici pokazati svoj talenat.

Krajem maja održaće koncert u Muzeju savremene umjetnosti, a završni koncert povodom kraja školske godine biće upriličen 24. juna u koncertnoj dvorani Banskog dvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana