Godišnji koncert Ansambla Veselin Masleša: Običaji janjskog kraja oduševili publiku

Danijel Stokanić
Godišnji koncert Ansambla Veselin Masleša: Običaji janjskog kraja oduševili publiku

Banjaluka - Ansambl narodnih igara i pjesama "Veselin Masleša" pobrao je aplauze za sve što su njegovi članovi prikazali na sceni Narodnog pozorišta RS, gdje su održali godišnji koncert, a posebno za tačku "Zbor u Janju".

Igrom, pjesmom i običajima banjalučki folkloraši priredili su u nedjelju uveče publici ugođaj za pamćenje. Na koncertu pod nazivom "Kolo pisano ijekavicom", pored premijere "Zbora u Janju", izvedeno je još devet koreografija iz Republike Srpske i BiH.

Umjetnički rukovodilac ansambla Goran Pupac nije krio zadovoljstvo što su publici uspjeli dočarati duh i tradiciju, između ostalog, i janjskog kraja.

- Prelijepe originalne janjske nošnje dio su bogatog fundusa "Masleše". Trudili smo se da ova koreografija bude što dosljednija tradicionalnom obliku izvođenja kako bismo na najbolji mogući način predstavili ovaj kraj - rekao je Pupac.

Dodao je da je pored širokog nacionalnog repertoara igara iz Srbije i drugih dijelova bivše Jugoslavije "Maslešin" prioritet čuvanje tradicije.

- "Masleša" je jedini ansambl u gradu i šire koji u toku godine izvede četiri koncepcijski različita cjelovečernja koncerta. Ove godine se moramo pohvaliti velikim koncertom "Zmijanjski vez kroz generacije", koji je održan u dvorani "Borik" pred 2.500 gledalaca, na kom je izvedeno najveće zmijanjsko kolo, koje je na sceni odigralo 116 izvođača - istakao je Pupac.

Član ovog ansambla Jelena Andrić na ovom koncertu se predstavila u starogradskim igrama, zatim u igrama iz Janja i okoline Ozrena.

- Ovacije i gromoglasni aplauz publike sa ovog koncerta je nešto što ću pamtiti cijeli život. Takođe, zauvijek u sjećanju će mi ostati i koncert od ljetos, kada smo igrali pred nekoliko hiljada ljudi - rekla je Andrićeva.

Sreću nakon vrlo uspješnog koncerta nije krio ni Andrej Vrhovac, dugogodišnji član ovog ansambla, koji je nastupao u nekoliko kola.

- Daleko najviše smijeha kod publike izazvala je šaljiva igra iz Prnjavora, u kojoj sam bio djed, a ništa manje ih nije oduševilo ni kolo sa Ozrena - ispričao je Vrhovac i dodao da je, takođe, efektna bila i igra "Čoban sa Zmijanja".

Na godišnjem koncertu nastupilo je ukupno 78 članova folklornog ansambla i orkestra ANIP "Veselin Masleša".

Uspješna godina

Goran Pupac je istakao da, kada je u pitanju ansambl "Veselin Masleša", godinu na izmaku obilježilo je sedamnaestodnevno gostovanje na festivalu "Njorld Dances" u Portugaliji, kao i promjena naziva u Ansambl narodnih igara i pjesama.

- Godina iza nas je zaista bila uspješna i ponosni smo na sve što smo uradili - naglasio je Pupac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana