Do sljedećeg Spasovdana Banjaluka još ljepša

Jasmina Perišić
Do sljedećeg Spasovdana Banjaluka još ljepša

Banjaluka * Služenjem svete arhijerejske liturgije, lomljenjem slavskog kolača i tradicionalnom litijom, juče su grad Banjaluka i Saborni hram Hrista Spasitelja proslavili krsnu slavu Spasovdan.

Svetu arhijerejsku liturgiju služili su episkop banjalučki Jefrem i episkop frankfurtski i sve Njemačke Sergije.

Gradonačelnik Igor Radojičić čestitao je slavu svim građanima.

- Nadam se da ćemo svaki naredni Spasovdan dočekati sa riješenim brojnim komunalnim i drugim pitanjima, jer u ovom momentu imamo mnogo planova i ideja kako da do sljedeće slave grad bude još bolji i ljepši - rekao je Radojičić.

Nakon slavskog obreda uslijedila je i tradicionalna spasovdanska litija oko Sabornog hrama u kojoj je učestvovalo nekoliko stotina vjernika, među kojima  gradonačelnik, zaposleni u Gradskoj upravi, djeca gradskih osnovnih škola, članovi kulturno-umjetničkih društava, članovi Srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo", pripadnici Oružanih snaga BiH, mladi sportisti i brojni građani.

Banjalučanka Slavka Pantelić poručila je nakon litije da mladi treba što više da se približe pravoslavlju i vjeri.

- Crkva je mjesto na kojem se, pored duhovnog uzdizanja, može dosta toga naučiti o našem vjerovanju i tradiciji. Spasovdan je najveličanstveniji praznik - rekla je Pantelićeva.

Moskovljanka Irina Šimkarijevič, koja je takođe učestvovala u litiji, kaže da se raduje izgradnji srpsko-ruskog hrama u Banjaluci.

- Moj suprug je član komisije za izgradnju tog hrama. On je dugo radio u ambasadi, pa smo već 25 godina na ovom prostoru. Sa zadovoljstvom čestitam ovaj veliki hrišćanski praznik srpskom narodu i svim građanima Banjaluke. Obilježavanje je jako lijepo organizovano, a dodala bih i da je saradnja između Republike Srpske i Rusije jača nego ikada - rekla je Šimkarijevič.

Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan jedan je od deset praznika posvećenih Isusu Hristu i uvijek se slavi četvrtkom. Prema hrišćanskom vjerovanju, Hristos je vaskrsenjem pokazao da je jači od smrti i 40 dana kasnije njegovi učenici nalazili su se za trpezom.

Čestitka Dodika

Čestitajući slavu svim Banjalučanima, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poželio je da se grad još više razvija.

- Banjaluka svakim danom sve više izgleda kao lijep, sređen i uredan grad. Mislim da Gradska uprava rješava neke nagomilane probleme i da u tom pogledu idemo u dobrom pravcu - rekao je Dodik.

Obilježavanju krsne slave grada prisustvovali su predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović, kao i brojne visoke zvanice iz javnog, političkog i društvenog života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana