Do novca samo kroz projekte

Vesna Popović
Do novca samo kroz projekte

Banjaluka - Za udruženja građana od iduće godine biće uveden novi način finansiranja, koji predviđa raspodjelu budžetskih sredstava samo na osnovu dostavljenih projekata, umjesto fiksnih iznosa novca, koje je do sada dobijao nevladin sektor.

Ovo je potvrdio "Glasu Srpske" načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Radenko Đurica i dodao da će početkom iduće godine biti objavljen javni konkurs za utvrđivanje statusa udruženja od interesa za grad za period od 2014. do 2016. godine.

- Konkurs označava promjenu politike grada u odnosu na način finansiranja ili sufinansiranja ovog sektora u sljedećih nekoliko godina, ali i reviziju njihovih aktivnosti - objasnio je Đurica.

Istakao je da će ovaj konkurs pokazati stvarno stanje i koje to nevladine organizacije i udruženja ozbiljno pristupaju razvoju Banjaluke.

- Veliki broj njih nema nikakvu komunikaciju sa gradskom administracijom, kao da i ne postoje. Na ovaj način ćemo razdvojiti one koji rade od onih koji ne rade - naveo je Đurica i dodao da će se revizija odnositi i na 47 udruženja od interesa za Banjaluku.

Naglasio je da većina udruženja koristi prostorije grada bez naknade, a pri tom gomilaju dugove za PDV i režije, iako je njihova obaveza da to plaćaju.

- Zbog njihove neodgovornosti, grad je po osnovu ovih dugovanja u minusu od 500.000 KM i već su poslate opomene. Tempo, kojim budu izmirivali obaveze, pokazaće ko je za saradnju i ko će moći da koristi gradske prostorije, a oni koji ne budu izmirivali svoje obaveze, neće više dobijati sredstva grada - precizirao je Đurica.

Izvršni direktor HO "Partner" Vanja Čolić je rekla da, kao udruženje od interesa za grad, već nekoliko godina imaju intenzivne kontrole rada i korišćenja prostora.

- Mi smo za to da se napravi selekcija ko šta radi, jer postoji veliki broj NVO i udruženja koji se bave svim i svačim - navela je Čolićeva.

Koordinator aktivnosti udruženja OC "Zdravo da ste" Snježana Blagojević je rekla da su od grada u ovoj godini dobili 10.000 KM, što je nedovoljno za njihove potrebe.

- To se odražava na naš rad, jer smo morali da otkažemo neke aktivnosti. Smatramo da zaslužujemo status udruženja od interesa za grad - precizirala je Blagojevićeva.

Sredstva

Drugim ovogodišnjim rebalansom budžeta grada za finansiranje humanitarnih organizacija planirana su sredstva u iznosu od 608.000 maraka, za udruženja građana 63.000 KM, a za projekte NVO i udruženja građana 30.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana