Civilna zaštita dobija skladište na Rakovačkim barama

Ivana Kartum
Civilna zaštita dobija skladište na Rakovačkim barama

Banjaluka - Izgradnja centralnog magacina za potrebe civilne zaštite i vatrogasne službe počela je juče u naselju Rakovačke bare. U ovaj objekat, koji ima kapitalnu vrijednost za službe koje su uvijek na usluzi građanima kada se elementarne nepogode u pitanju, biće uloženo 650.000 KM.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, koji je prisustvovao početku izgradnje, rekao je da se nastavljaju veliki poslovi u okviru investicionog ciklusa “Banjaluka se gradi”, koji je počeo ovog proljeća.

- Zbog niza novih nabavljenih vozila i opreme ukazala se potreba za izgradnju skladišnog prostora, koji će na području Rakovačkih bara biti veći od 1.000 kvadratnih metara i biće na raspolaganju i komunalnom i saobraćajnom sektoru - kazao je Radojičić.

Izrazio je očekivanje da će objekat tokom ove godine biti završen i useljiv. Magacin će biti izgrađen na parceli u sklopu koje je i odlagalište automobila Pauk službe.

- U protekle četiri godine, naročito nakon katastrofalnih poplava 2014. godine, mnogo više pažnje posvećujemo protivpožarnoj i civilnoj zaštiti, pa je nabavljeno mnogo opreme za te svrhe - naglasio je Radojičić.

Prema njegovim riječima, tokom 2017. i 2018. godine proširene su preventivne aktivnosti civilne zaštite u dijelu u kojem grad to može da radi, a to se konkretno odnosi na bujične i manje vodotoke - nabavljane su inženjerijske mašine i preventivno čišćeni svi ranije identifikovani bujični vodotoci manjeg obima.

- Rijeke Vrbas i Vrbanja su u nadležnosti “Voda Srpske” - istakao je Radojičić.

Još je rekao i da je proteklih dana bilo više požara na širem području grada, te da je uspješno intervenisala Jedinica za protivpožarnu zaštitu, koja je kvalitetno opremljena.

Šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Mladen Ćućun je rekao da će se u centralnom skladišnom objektu za potrebe vatrogasne službe i civilne zaštite prvenstveno nalaziti sva materijalno-tehnička sredstva.

On je naveo da je rok za završetak radova, čiji su izvođači banjalučka preduzeća “Tekton” i “Građenje Đurić”, 120 dana.

Nabavka

Mladen Ćućun je podsjetio da grad posjeduje mašinu za punjenje vreća pijeskom, te da na stanju ima 50.000 vreća.

- Kupili smo i više od 1.000 kompleta uniformi, lopata, čizama i drugih materijalno-tehničkih sredstava, a u ovoj godini planirana je nabavka ćebadi za stanovništvo, većeg broja šatora i ostale opreme - naveo je Ćućun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana