Бањалука: Вода скупља од идуће године?

Сања Амиџић
Бањалука: Вода скупља од идуће године?

Бањалука - Комунално предузеће "Водовод" предало је Градској управи захтјев за повећање цијена услуга у наредној години, потврдила је замјеник градоначелника Јасна Бркић.

- Захтјев је прослијеђен надлежном одјељењу, које ће га анализирати. Када они заврше и формирају извјештај, имаћемо више информација - објаснила је Бркићева.

Из предузећа "Водовод" потврдили су да су са градским властима почели разговоре о усклађивању цијене воде у наредној години, не прецизирајући колико су тражили повећање цијене.

- Због повећања трошкова пословања неопходно је повећати цијену воде, да не би дошло до озбиљног нарушавања финансијске позиције предузећа, односно угрожавања редовног снабдијевања водом града - казали су у овом предузећу.

Додали су да ће заједничком анализом донијети закључак о евентуалном поскупљењу воде, који треба да садржи минимум да би се обезбиједио континуитет у пословању и редовна отплата кредита Свјетске и КФЊ банке.

- Посљедње повећање цијене воде било је прије три године, што је урађено намјенски због отплате кредита КФЊ банке. Отплата кредита почела је лани, због чега од свакодневних уплата становништва на рачун града издвајамо 35 одсто - објаснили су у "Водоводу".

Додали су да цијена воде и канализације са ПДВ-ом износи 1,08 КМ по метру кубном, те да је то тренутно најнижа цијена воде у региону.

И комунално предузеће "Чистоћа" недавно је обзнанило план да ће тражити повећање цијене услуга за 40 одсто у наредној години. Како је рекла Бркићева, захтјев је стигао на адресу Градске управе.

Тренутна цијена комуналних услуга за домаћинства износи 0,115 КМ по метру квадратном, а у случају повећања била би 0,137 КМ са ПДВ-ом.

Грађани кажу да би било какво поскупљење у идућем периоду било додатни удар на њихов буџет.

- Свако поскупљење било би пуно у односу на пензију коју добијам - казала је пензионер Милосавка Јокановић.

Зоран Кајкут из насеља Борик рекао је да никаква поскупљења нису добродошла.

- Људи су у тешкој ситуацији, тако да би им поскупљење отежало живот - рекао је Кајкут.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана