Banjaluka: Veća šansa za ratare početnike

Vesna Popović
Banjaluka: Veća šansa za ratare početnike

Banjaluka - Početnici u poljoprivrednoj proizvodnji bi u 2015. godini mogli imati veću šansu, jer bi grad kroz subvencije finansirao 60 odsto vrijednosti projekta koji ova lica žele da realizuju.

Direktor Centra za razvoj i unapređenje sela Milenko Šarić je rekao da će ovu promjenu pravilnika za dodjelu podsticaja u poljoprivredi predložiti Skupštini grada.

- Svakom početniku treba pomoći i mi ćemo predložiti da učešće grada bude 60 odsto, a početnika 40 odsto u projektu koji hoće da realizuje - objasnio je Šarić i dodao da je prema važećem pravilniku situacija bila obrnuta.

- Naša je želja da što više poljoprivrednika može da dobije priliku da ostvari neki od vidova podsticaja. Trenutni pravilnik je prilično rigorozan kada je riječ o pitanju uslova i nadam se da ćemo imati razumijevanja kod odbornika da malo liberalnije posmatramo te uslove - dodao je Šarić.

Istakao je da se neće mijenjati stavka pravilnika koja određuje da ako je poljoprivrednik u ovoj godini dobio sredstva za subvencije ne može aplicirati iduće godine.

Kada je u pitanju isplata subvencija u minuloj, 2014. godini, Šarić je rekao da je od odobrenih oko 490.000 KM isplaćeno 98 odsto.

- Imali smo 99 kandidata koji su ispunjavali uslove, ali sa 79 smo sklopili ugovore. Sa ostalima nismo jer nisu imali sopstvenog učešća, odnosno nisu mogli obezbijediti svoj udio novca u realizaciji projekata - kazao je Šarić.

Budžetom grada za 2015. godinu za podsticaje poljoprivrednicima planirano je 500.000 maraka, što je upola manje od prvobitno planiranog prošlogodišnjeg budžeta.

Odbornik DNS-a Nenad Šibarević smatra da je potrebno pomoći stanovnicima seoskih mjesnih zajednica koji na ovaj način žele da obezbijede egzistenciju.

- Potrebna je dorada trenutnog pravilnika, jer je nepovoljan za one poljoprivrednike koji nisu veliki poljoprivredni proizvođači i koji pokušavaju da pokrenu organizovaniju proizvodnju - rekao je Šibarević, koji je ujedno i predsjednik Savjeta MZ Piskavica.

Mirko Milašinović želi da na platou Manjače počne sa proizvodnjom krompira, pa ima namjeru da registruje poljoprivredno gazdinstvo i konkuriše za podsticaje.

- Neke od predradnji sam finansirao iz svog džepa, jer sam izveo stručnjake da procijene kvalitet zemljišta i izvršim jesenje radove da bih u 2015. godini počeo sa sijanjem. Dosta toga u vezi sa proizvodnjom krompira znam, ali, kao početnik, moram da se konsultujem i sa agronomima, a sve to košta. Zato namjeravam da konkurišem za subvencije koje daje Gradska uprava da bi mi pomogli da napravim početne korake koji su temelj za dalju poljoprivrednu proizvodnju - kazao je Milašinović.

Prema trenutnom pravilniku, najveći iznos koji može da dobije jedno gazdinstvo je 15.000 KM, a u toku ove godine najveći isplaćeni iznos za subvenciju iznosio je 14.900 KM.

Pravilnikom je predviđeno da Centar učestvuje sa maksimalno 40 odsto vrijednosti realizacije projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana