Banjaluka: Puževi golaći pustoše povrtnjake

Danijela Stokanić
Banjaluka: Puževi golaći pustoše povrtnjake

Banjaluka - Poljoprivrednike i sve one koji imaju svoje bašte na području grada posljednjih dana ne brine samo jaka kiša, već i masovna pojava puževa golaća. Oni su postali prava napast i pustoše povrtnjake.

Zabrinuti stanovnici gradskih i prigradskih naselja koji su se juče obratili redakciji "Glasa Srpske" kažu da je riječ o puževima golaćima neobične crvene boje koji se pojavljuju u većim grupama, zbog kojih strahuju za usjeve.

Jelica Lukajić iz Saračice kaže da ne pamti da ih je ikad bilo više i da sve u grupama izlaze iz trave i voćnjaka.

- Samo sa jednog struka salate u svojoj bašti juče sam uništila četiri puža. Oni su slistili i ono malo starije zelene salate što sam imala u bašti - požalila se Lukajićeva.

Dodala je da će pod hitno potražiti pomoć stručnjaka.

- Nije svejedno ni hodati po travi, jer je nemoguće stati a ne pregaziti najmanje jednog puža. Bilo je kiša i puževa i ranije, ali ni upola kao ovih dana - kazala je Lukajićeva.

Sa istim problemom suočava se i mještanin Motika Milan Radovanović, koji kaže da puževi golaći ne biraju šta će da napadnu i u stanju su da za samo jedno veče obrste čitav plastenik sa paprikom.

- Od njih ne može ni da se otme ni da se sačuva. Crveni su i vodeni i ima ih u polju duplo više nego prošle godine. I cvijeće u dvorištu su uspjeli da pojedu. Ne znam čime da branim povrće kad ove štetočine ne reaguju ni na kakav preparat - istakao je Radovanović.

Posebno je zabrinuta penzionerka Jovanka Radić iz naselja Rebrovac, koja kaže da za svojih 70 godina ne pamti ovakvu vrstu ni najezdu puževa.

- Taman kada mi je povrće lijepo poniklo, pojavile su se ove štetočine. Bespomoćna sam, ne znam šta da radim. Kažu da ih jedino ručno, posipanjem soli, možemo uništiti. I to sam pokušala, ali izgleda da nema efekta - rekla je Radićeva.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković kaže da je najezda puževa golaća posljedica prošlogodišnjih poplava.

- Oni su najopasniji za povrtarske usjeve. Međutim, u apotekama postoje sredstva za njihovo suzbijanje - rekao je Marinković.

U poljoprivrednim apotekama ističu da u posljednjih mjesec prodaja pužomora vrtoglavo raste.

- Cijene pužomora, odnosno sredstva za suzbijanje puževa u staklenicima, plastenicima i polju, kreću se od 3,20 do 5,70 KM - rekli su u jednoj poljoprivrednoj apoteci na banjalučkoj Novoj pijaci.

Savjeti

Samo jedna jedinka puža golaća može da izleže i po 200 jaja, a nekad i dvostruko više, dok polnu zrelost dostižu za samo dva do tri mjeseca. Puževi golaći su u stanju da dnevno pojedu bilja do polovine sopstvene težine. Stručnjaci, pored pužomora, preporučuju da se na ulazu u plastenike posipa pivo, so, piljevina ili pepeo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana