Бањалука: Пужеви голаћи пустоше повртњаке

Данијела Стоканић
Бањалука: Пужеви голаћи пустоше повртњаке

Бањалука - Пољопривреднике и све оне који имају своје баште на подручју града посљедњих дана не брине само јака киша, већ и масовна појава пужева голаћа. Они су постали права напаст и пустоше повртњаке.

Забринути становници градских и приградских насеља који су се јуче обратили редакцији "Гласа Српске" кажу да је ријеч о пужевима голаћима необичне црвене боје који се појављују у већим групама, због којих страхују за усјеве.

Јелица Лукајић из Сарачице каже да не памти да их је икад било више и да све у групама излазе из траве и воћњака.

- Само са једног струка салате у својој башти јуче сам уништила четири пужа. Они су слистили и оно мало старије зелене салате што сам имала у башти - пожалила се Лукајићева.

Додала је да ће под хитно потражити помоћ стручњака.

- Није свеједно ни ходати по трави, јер је немогуће стати а не прегазити најмање једног пужа. Било је киша и пужева и раније, али ни упола као ових дана - казала је Лукајићева.

Са истим проблемом суочава се и мјештанин Мотика Милан Радовановић, који каже да пужеви голаћи не бирају шта ће да нападну и у стању су да за само једно вече обрсте читав пластеник са паприком.

- Од њих не може ни да се отме ни да се сачува. Црвени су и водени и има их у пољу дупло више него прошле године. И цвијеће у дворишту су успјели да поједу. Не знам чиме да браним поврће кад ове штеточине не реагују ни на какав препарат - истакао је Радовановић.

Посебно је забринута пензионерка Јованка Радић из насеља Ребровац, која каже да за својих 70 година не памти овакву врсту ни најезду пужева.

- Таман када ми је поврће лијепо поникло, појавиле су се ове штеточине. Беспомоћна сам, не знам шта да радим. Кажу да их једино ручно, посипањем соли, можемо уништити. И то сам покушала, али изгледа да нема ефекта - рекла је Радићева.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић каже да је најезда пужева голаћа посљедица прошлогодишњих поплава.

- Они су најопаснији за повртарске усјеве. Међутим, у апотекама постоје средства за њихово сузбијање - рекао је Маринковић.

У пољопривредним апотекама истичу да у посљедњих мјесец продаја пужомора вртоглаво расте.

- Цијене пужомора, односно средства за сузбијање пужева у стакленицима, пластеницима и пољу, крећу се од 3,20 до 5,70 КМ - рекли су у једној пољопривредној апотеци на бањалучкој Новој пијаци.

Савјети

Само једна јединка пужа голаћа може да излеже и по 200 јаја, а некад и двоструко више, док полну зрелост достижу за само два до три мјесеца. Пужеви голаћи су у стању да дневно поједу биља до половине сопствене тежине. Стручњаци, поред пужомора, препоручују да се на улазу у пластенике посипа пиво, со, пиљевина или пепео.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана