Banjaluka: Poplave izbacile zmije

Sanja Amidžić
Banjaluka: Poplave izbacile zmije

Banjaluka - Zmije su poslije poplava postale svakodnevna pojava na gradskim ulicama, trotoarima i zelenim površinama a građani kažu da gotovo nema dvorišta i okućnice u kome nisu primijećeni ovi gmizavci.

Mještanka naselja Kumsale Zora Todorović je rekla da je u proteklih nekoliko dana na području od "Vitaminke" do Nove pijace vidjela zmiju nekoliko puta.

- Strahujem da prođem ovim područjem jer sve češće na trotoaru ili pored zida vidim zmiju kako se sunča - kazala je Todorovićeva i dodala da odavno ne ide putem preko Željezničke stanice jer od zmija, guštera i drugih gmizavaca ne smije proći.

U boljoj situaciji nisu ni mještani Starčevice koji su prošle sedmice na livadi kod zgrada ubili zmiju.

- Zmija je izašla iz trave na ulicu, bila je duga oko metar, ali na sreću brzo smo je primijetili i ubili -  kazao je jedan od mještana.

Iz preduzeća "Eko-bel" koje je jedino specijalizovano za uklanjanje zmija na području grada su rekli da se mještani sa više područja u gradu žale na pojavu zmija.

- Naše ekipe su na terenu i rade na uklanjanju gmizavaca gdje se oni pojave, dok u drugim opština su za to zaduženi krizni štabovi - kazali su iz ovog preduzeća i dodali da su imali 30 poziva građana zbog zmija.

Portparol preduzeća "Tamaris" Slađana Bumbić-Damjanović rekla je da se košenje trave vrši u naselju Borik i prema Prijedorskoj petlji.

- Radnici naše firme prilikom košenja trave nisu se žalili da su primjećivali zmije - kazala je Bumbić-Damjanović.

Dodaje da je do kraja mjeseca planirano i košenje trave u naseljima Starčevica, Centar jedan i dva.

Portparol Doma zdravlja Dušica Stanković je rekla da se još nisu javljali pacijenti sa ujedom zmije i da raspolažu sa dovoljnim količinama seruma protiv zmijskog ujeda.

- Svi koje ujede zmija treba da se jave doktoru kako bi primili serum - kazala je Stankovićeva i dodala da većinu pacijenata zmije ujedaju u stopalo ili članak.

Savjeti

Stručnjaci za zmije kažu da nema potrebe paničiti zbog zmija koje ljudi sve češće sreću.

- Zmije, posebno nakon ovih poplava, ne bi trebalo ubijati jer su one saveznice ljudima u borbi protiv glodara koji su na svakom koraku i kojih će biti sve više - kazali su stručnjaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana