Бањалука: Поплаве избациле змије

Сања Амиџић
Бањалука: Поплаве избациле змије

Бањалука - Змије су послије поплава постале свакодневна појава на градским улицама, тротоарима и зеленим површинама а грађани кажу да готово нема дворишта и окућнице у коме нису примијећени ови гмизавци.

Мјештанка насеља Кумсале Зора Тодоровић је рекла да је у протеклих неколико дана на подручју од "Витаминке" до Нове пијаце видјела змију неколико пута.

- Страхујем да прођем овим подручјем јер све чешће на тротоару или поред зида видим змију како се сунча - казала је Тодоровићева и додала да одавно не иде путем преко Жељезничке станице јер од змија, гуштера и других гмизаваца не смије проћи.

У бољој ситуацији нису ни мјештани Старчевице који су прошле седмице на ливади код зграда убили змију.

- Змија је изашла из траве на улицу, била је дуга око метар, али на срећу брзо смо је примијетили и убили -  казао је један од мјештана.

Из предузећа "Еко-бел" које је једино специјализовано за уклањање змија на подручју града су рекли да се мјештани са више подручја у граду жале на појаву змија.

- Наше екипе су на терену и раде на уклањању гмизаваца гдје се они појаве, док у другим општина су за то задужени кризни штабови - казали су из овог предузећа и додали да су имали 30 позива грађана због змија.

Портпарол предузећа "Тамарис" Слађана Бумбић-Дамјановић рекла је да се кошење траве врши у насељу Борик и према Приједорској петљи.

- Радници наше фирме приликом кошења траве нису се жалили да су примјећивали змије - казала је Бумбић-Дамјановић.

Додаје да је до краја мјесеца планирано и кошење траве у насељима Старчевица, Центар један и два.

Портпарол Дома здравља Душица Станковић је рекла да се још нису јављали пацијенти са уједом змије и да располажу са довољним количинама серума против змијског уједа.

- Сви које уједе змија треба да се јаве доктору како би примили серум - казала је Станковићева и додала да већину пацијената змије уједају у стопало или чланак.

Савјети

Стручњаци за змије кажу да нема потребе паничити због змија које људи све чешће срећу.

- Змије, посебно након ових поплава, не би требало убијати јер су оне савезнице људима у борби против глодара који су на сваком кораку и којих ће бити све више - казали су стручњаци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана